Etterretningstjenesten: Økt fare for terror

Artikkelen fortsetter under annonsen

Terrortrusselen mot Norge og norske interesser i utlandet ventes å øke i 2015, slår Etterretningstjenesten fast i sin åpne trusselvurdering FOKUS 2015.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Etterretningstjenesten:

* Selvstendig enhet i Forsvaret, underlagt Forsvarssjefen.

* Kartlegger trusselbildet mot Norge og norske interesser i utlandet.

* Støtter norske styrker i internasjonale operasjoner.

* Driver elektronisk etterretning i samarbeid med allierte.

* Ledes av generalløytnant Kjell Grandhagen.

– Militante islamistgrupper utgjør fortsatt den største trusselen mot Norge, sa sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, da han torsdag presenterte tjenestens ugraderte trusselvurdering FOKUS 2015 i Oslo.

Ifølge Grandhagen er det nå særlig tre områder som fra norsk side blir fulgt med stor bekymring:

Tre områder

– For det første vil jeg framheve utviklingen i Russland i lys av annekteringen av Krim-halvøya og støtten til separatistene i Øst-Ukraina.

– For det andre vil jeg peke på utviklingen i Midtøsten og Nord-Afrika, der militante islamistgrupper har tatt kontroll over store landområder, noe som grunnleggende har endret terrortrusselen mot vestlige land.

– For det tredje vil jeg framheve utviklingen i det digitale rom, der nettverksbaserte etterretningsoperasjoner framstår som en stadig alvorligere trussel mot Norge og norske interesser, sa Grandhagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Forsvaret frykter russisk hybridkrig mot Norge

Frykter IS

Den mest umiddelbare trusselen mot Norge og norske interesser i utlandet, er det militante islamister som utgjør, understreket han, og la særlig vekt på opprørsgruppen Den islamske staten (IS).

– På kort sikt vil det bli vanskelig å bekjempe dem i Irak og Syria, medga Grandhagen.

Etterretningstjenesten frykter at de IS-kontrollerte områdene blir et fristed som kan benyttes for trening og base for terrorangrep mot Europa.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Etterretningstjenesten ser også med stor bekymring på det kaos og anarki som råder i Libya, tre år etter at opprørere med luftstøtte fra Norge og andre NATO-land styrtet Muammar Gaddafis regime.

– Libya er i ferd med å utvikle seg til et arnested for organisasjoner som al-Qaida og IS og eksporterer ustabilitet, sa han.

Les også: Assad i sjeldent intervju: – USA vil aldri knekke IS uten Syria

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forutså ikke

Å spå om framtida er imidlertid en vanskelig øvelse. I fjorårets trusselvurdering forutså Etterretningstjenesten ikke de mulige konsekvensene av at Ukrainas daværende president Viktor Janukovitsj i 2013 nektet å undertegne frihandelsavtalen med EU og i stedet vendte seg mot Russland.

Dette fikk snøballen til å begynne å rulle i Ukraina, der Janukovitsj få måneder senere ble avsatt til vestlig jubel og pro-russiske separatister svarte med å erklære uavhengighet og be Russland annektere området.

Prorussiske separatister har siden utvidet konflikten til Øst-Ukraina, der de med russisk støtte har tatt kontroll over flere områder.

Les også: – Russland vil trappe opp militært på Krim og i Arktis

Bommet i Midtøsten

Etterretningstjenesten forutså heller ikke hvor dyp sunniminoritetens misnøye var med det vestligstøttede regimet i Bagdad, noe som bidro til den store oppslutningen om opprørsgruppen Den islamske staten (IS) som i løpet av få måneder tok kontroll over store områder i Irak og Syria.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

IS, og tilstrømmingen av fremmedkrigere til opprørsbevegelsen, blir i dag sett på som en av de største sikkerhetsmessige utfordringene verden og Norge står overfor.

Les også: Frykter IS kan ekspandere i Midtøsten

Omtales ikke

Regjeringens svar på trusselen er å gå aktivt med i den USA-ledede krigen mot IS ved å sende soldater til Irak, men om dette vil øke sikkerhetstrusselen fra hjemvendte IS-krigere, går Etterretningstjenesten ikke inn på i trusselvurderingen som ble framlagt torsdag.

Det faktum at Norges tidligere statsminister har overtatt som generalsekretær i NATO, og nå er forsvarsalliansens ansikt utad, blir heller ikke omtalt som en sikkerhetsmessig risiko for Norge og norske interesser i utlandet.

Les også: Jordans konge lover «hensynsløs krig» mot IS etter bestialsk drap på pilot