Barna gir kongen klimahåp

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kong Harald erkjenner at hans egen generasjon ikke har gjort nok for å begrense klimaendringene. Men de unge av i dag har han troen på.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror dagens barn er mer fornuftige enn det vi var, for å si det rett ut. De vet mye mer om dette enn hva vi gjorde, sier kongen, som røper at klimaspørsmålet opptar hans egne barnebarn i stor grad.

– De er veldig opptatt av dette, det er de.

Kongen er i Antarktis for å markere tiårsjubileet for helårsdriften ved forskningsstasjonen Troll. På blåisen i Dronning Maud Land medgir kongen at hans egen generasjon kunne ha gjort mer for klimaet.

– Det burde være sånn at hver generasjon leverer fra seg kloden i en litt bedre forfatning enn den var. Jeg er ikke sikker på at min generasjon kommer til å gjøre det, bemerker han.

– Utrolig vakkert

Under besøket i Dronning Maud Land har den 77 år gamle monarken fått høre mye om norsk klimaforskning og om issmeltingen som bidrar til at havnivået stiger. Men kanskje er det inntrykkene fra det første møtet med det enorme kontinentet Antarktis selv som sterkest har festet seg hos ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er jo vakkert, da. Utrolig vakkert. Hva er det det heter på engelsk: Breathtaking, sier kongen.

– Det er veldig vanskelig å fatte at det er så stort og så stille. Det er jo ikke en lyd.

Han medgir at han har vært litt misunnelig på dronning Sonja som besøkte Troll under åpningen for ti år siden.

– Jeg skulle veldig gjerne ha vært her allerede da. Jeg har lenge hatt lyst til å komme hit og se for meg selv. Hun var jo henrykt og begeistret da hun kom hjem, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Langt engasjement

Kong Haralds eget klimaengasjement strekker seg flere tiår tilbake. Allerede i 1970 var han med og stifte WWF Norge og var lenge organisasjonens president. Men mye har endret seg siden den gang, framholder han.

– Jeg vet litt mer enn jeg gjorde da. WWF har forandret seg de også, etter hvert som oppgavene forandrer seg.

Når det gjelder internasjonal klimapolitikk og kvotehandel, har kongen en god del sympati med dem som finner dette vanskelig å begripe.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– I den anledning er jeg folk flest, jeg skjønner meg ikke på det, jeg heller, sier han.

– Viktig forskning

Da Norge annekterte Dronning Maud Land i 1939 var det først og fremst vilkårene for hvalfangsten som sto sentralt. Nå er det forskningen som hovedsakelig motiverer norsk tilstedeværelse.

– Hvis ikke vi vet hva som gjør at klimaet forandrer seg, kan vi ikke gjøre noe med det. Det er viktig at forskerne finner ut så mye som mulig av hva det er som gjør at været og klimaet forandrer seg, sier han.

Tidligere på dagen besøkte kongen en luftmålestasjon som har fanget opp partikler fra skogbrenning i Amazonas, der han selv har vært og besøkt indianere i regnskogen.

– Det betyr jo bare at denne kloden henger sammen. Før trodde man dette var helt avsondret fra resten av kloden, men det viser seg jo at det slett ikke er det, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kongen har ellers fått mye oppmerksomhet for sin spøk under NRKs juleintervju der han tørt bemerket at forskningsstasjonen Troll var kalt opp etter dronningen. Nå har han fått vite at det faktisk er noe som bærer hennes navn på Troll.

– Det er en peilestasjon på flyplassen som har fått hennes navn. Det står det Sonja på den ene siden og Harald på den andre, så hun har fått sitt navn der.

Kongen ankom Antarktis tirsdag: