Over 200 båtflyktninger druknet i Middelhavet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Over 200 flyktninger mistet livet i et forsøk på å krysse Middelhavet fra Libya til Italia i helgen. En båt er fortsatt savnet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fire båtene la fra kai i Libya samtidig søndag, opplyser de overlevende til FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR).

– Dette er en enorm tragedie, og en kraftig påminnelse om at flere liv kan gå tapt hvis de som prøver å komme seg i trygghet, blir overlatt til havets krefter, sier UNHCRs Europa-sjef Vincent Cochetel.

En båt fortsatt savnet

Over 110 overlevende fra tre av de fire båtene har siden blitt reddet og fraktet til Lampedusa av Italias kystvakt og et handelsskip. Over 200 har mistet livet, den yngste av dem var bare tolv år gammel. Den fjerde båten er fortsatt savnet.

Båtene var langt fra dimensjonert for å håndtere de opp til åtte meter høye bølgene på havet.

– På grunn av dårlig vær, kollapset de to båtene og sank. Mange druknet, sier Flavio Di Giacomo, den italienske talsmannen for Den internasjonale flyktningorganisasjonen (IOM).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

29 flyktninger frøs i hjel på dekket til kystvaktfartøyet etter at de var plukket opp søndag. Turen til Lampedusa tok 18 timer, og migrantene var utsatt for sjøsprøyt og kulde.

Trappet ned

I 2013 startet Italia redningsprogrammet Mare Nostrum etter to alvorlige båtulykker der minst 500 personer druknet. Programmet ble imidlertid trappet ned på slutten av fjoråret fordi Italia ikke fikk nok støtte fra andre EU-land til å dekke den månedlige kostnaden på 9 millioner euro, drøyt 77 millioner kroner.

Siden november har EU-programmet Triton jobbet med å redde flyktninger som forsøker å krysse havet, men programmet har et budsjett på omtrent en tredel av det Mare Nostrum hadde.

Til sammen har rundt 300 flyktninger omkommet under flukten over Middelhavet de siste dagene.

3.500 båtflyktninger har mistet livet på vei til Europa det siste året, ifølge høykommissæren.