Åpner for å hjelpe Russland

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsvarsministeren utelukker nå likevel ikke å søke etter russiske krigshelter utenfor Norge. – Positivt, sier Liv Signe Navarsete som i dag tok opp saken i Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan likevel komme til å hjelpe Russland i et søk og mulig heving av fire sovjetiske krigshelter som ble skutt ned utenfor Berlevåg i 1944.

– Det kan være aktuelt med nye søk i fremtiden, opplyste fungerende forsvarsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i Stortingets spørretime onsdag.

Da spurte Liv Signe Navarsete (Sp) forsvarsministeren om hvorfor Norge avslo Russlands bønn om hjelp.

– Han stengte ikke alle dører. Det var positivt, sier Navarsete etter spørretimen.

Det var ABC Nyheter som først fortalte nyheten om at henvendelsen var avslått på grunn av hendelsene i Ukraina.

Sp-politikeren mente den russiske henvendelsen burde vært vurdert som et folk-til-folk-samarbeid.

Piloten på det amerikanskbygde flyet som nazistiske tropper skjøt ned, het Jevgeni I. Frantsjev (22). Han var like før hedret med landets høyeste militære utmerkelse - «Helt av Sovjetunionen». Piloten på det amerikanskbygde flyet som nazistiske tropper skjøt ned, het Jevgeni I. Frantsjev (22). Han var like før hedret med landets høyeste militære utmerkelse - «Helt av Sovjetunionen».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette handler jo også om våre felles erfaringer, sier Navarsete til ABC Nyheter.

– Jeg har stor forståelse for at dette vekker et lokalt engasjement. Det handler om felles opplevelser, og av frigjøringen av Finnmark, sa fungerende forsvarsminister Isaksen.

– Dårlig folkeskikk

Det norske avslaget vekket en rekke sterke reaksjoner etter at det ble kjent. Blant annet skrev tidligere biskop i Nord-Hålogaland, Per Oskar Kjølaas, på Facebook:

«Når en nabo ber om samarbeid og hjelp, snur man seg ikke bort. Det er dårlig folkeskikk. Jeg kan ikke se at henvendelsen fra Russland er storpolitikk. Det handler om å bruke de små anledningene til å holde naboskapet ved like».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nå ber Russland om norsk hjelp

Og etter at NRK omtalte saken reagerte også stortingsrepresentant fra Finnmark, Kåre Simensen (Ap):

– Jeg synes dette er et overraskende avslag. Vi må ikke glemme den hjelpen vi selv fikk for 70 år siden, og vi må ikke glemme at de som omkom i denne flystyrten var med på å befri Finnmark, skrev han på Facebook-sidene til NRK Finnmark.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En rekke andre har også reagert negativt på det norske avslaget.

Piloten på det amerikanskbygde flyet som nazistiske tropper skjøt ned høsten 1944, het Jevgeni I. Frantsjev (22). Han var like før hedret med landets høyeste militære utmerkelse - «Helt av Sovjetunionen».

Forsvarsministeren antydet onsdag at svaret kunne ha blitt annerledes hvis Russland ikke hadde stilet sine henvendelser til Forsvarsstaben (FST).

– Det ble i svaret lagt til grunn at et positivt svar ville være et militært samarbeid med Russland, og det har regjeringen suspendert ut 2015 på grunn av Ukraina, sa Isaksen.

Han minnet også om at det i fjor høst var en felles norsk-russisk markering av 70-årsjubileet for den sovjetiske frigjøringen av Finnmark og Nord-Troms.

– Det er ikke tiden for å imøtekomme disse anmodningene nå. Vi er ikke i en normalsituasjon med Russland, fastslo han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ber Russland kontakte UD

I Forsvarsstabens svar til den russiske ambassaden heter det at saken i fremtiden skal håndteres av Utenriksdepartementet (UD).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Navarsete mener man nok burde ha vurdert henvendelsen noe bredere, selv om det nok er formelt korrekt at FST svarer siden henvendelsen var stilet til dem.

– Men jeg vil nå be russiske myndigheter om å henvende seg til UD slik at saken kan bli vurdert etter andre kriterier enn de militære, sier Liv Signe Navarsete til ABC Nyheter.

Les også: Forsvaret avslår russisk samarbeid

Isaksen påpekte også at det ikke bare ville være snakk om å heve et gammelt flyvrak, men at man først måtte lete og finne dette.

Han sa at store deler av det aktuelle havområdet hadde vært gjennomsøkt i etterkant av Mehamn-ulykken i 1982 da femten mennesker mistet livet, og at man da ikke hadde oppdaget noe flyvrak.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at Navarsete to ganger spurte forsvarsministeren om avslaget var bnehandlet på politisk nivå, fikk hun ikke et konkret svar.

I brevet til ambassaden heter det at saken var forelagt politisk nivå i både UD og FD, mens Forsvarsdepartmentets talskvinne overfor ABC Nyheter presisterte at det var bare behandlet på embedsnivå.