Hellas' nye regjering på plass

Økonomiprofessor Yanis Varoufakis er Hellas' nye finansminister. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Økonomiprofessor Yanis Varoufakis er Hellas' nye finansminister. Foto: Alkis Konstantinidis / Reuters / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er fortsatt mange uavklarte spørsmål etter utnevnelsen av Hellas' nye regjering tirsdag. Europaminister Vidar Helgesen (H) håper regjeringens politikk blir raskt avklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lederen for Uavhengige grekere, Panos Kammenos, blir landets nye forsvarsminister.

Økonomiprofessor Yanis Varoufakis ble utnevnt til finansminister – en post det var knyttet stor spenning til, fordi ministeren får ansvar for å gjennomføre Syrizas ambisiøse planer om å reforhandle Hellas' lånevilkår hos den såkalte troikaen, EU, Den europeiske sentralbanken (ESB) og Det internasjonale pengefondet (IMF).

Les også: – Gresk fascistparti vil avskaffe demokratiet

Sendte børsen ned

Varoufakis anses som en radikal økonom, og han har tidligere kalt innstrammingstiltak for «økonomisk waterboarding», ifølge The Guardian. Waterboarding er en torturmetode.

Hovedindeksen på børsen i Athen raste ned 6 prosent da utnevnelsen av Varoufakis ble kjent. Da børsen stengte tirsdag kveld, hadde kursen bedret seg noe. Børsen stengte ned 3,7 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De øvrige ministrene kommer stort sett fra statsminister Tsipras parti Syriza. Blant de viktigste postene er arbeidsminister Panos Skourletis, økonomiminister Giorgos Stathakis (med ansvar for infrastruktur og turisme) og visestatsminister Giannis Dragasakis.

Det er også mange akademikere på ministerlisten, som utenriksminister Nikos Kotzias.

Les også: Euroen på bunnivå etter Syrizas seier i Hellas

Sammen mot låneavtalen

De to partiene, som befinner seg på hver sin side i det politiske landskapet, har funnet sammen i motstanden mot EUs innstrammingstiltak og låneavtalen med troikaen. Hva de ønsker å utrette ut over det, er delvis uklart.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det viktige nå er at det så raskt som mulig blir klarhet i hva slags politikk den vil føre og hvordan tilnærmingen til EU og IMF blir, sier Norges europaminister Vidar Helgesen (H) til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at den nye regjeringen skal i forhandlinger med EU om å finne veien videre for økonomiske reformer og vilkår for støttepakken.

– Dette er en alvorlig sak for Hellas og for EU, sier ministeren.

Les også: Tsipras: – Hellas på vei mot demokrati igjen

Står langt fra hverandre

Utover motstanden mot Hellas' låneavtale, har Uavhengige grekere lite til felles med regjeringspartner Syriza. Uavhengige grekere motsetter seg en flerkulturell utvikling i Hellas, og ønsker å begrense innvandringen. De ønsker også et mer ortodokst kristent utdanningssystem i landet.

Panos Kammenos stiftet partiet i 2002, etter å ha blitt utvist fra det konservative partiet Nytt demokrati. I tillegg til de politiske uenighetene, frykter flere at den nye forsvarsministerens stadige kontroversielle uttalelser kan bli en utfordring for regjeringssamarbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge AFP tyr han gjerne til konspirasjonsteorier for å forklare Hellas' økonomiske uføre. Han har også anklaget greske sosialister for terrorvirksomhet i hjemlandet.

Den siste tiden har han imidlertid rettet mest skyts mot Tyskland, som har vært pådriver for innstrammingspolitikken den nye regjeringen motsetter seg. Tyskland behandler andre europeiske land «som elskerinner», ifølge Kammenos.