Pegida-leder trekker seg etter Hitler-selfie

Pegida-leder Lutz Bachmann fotografert tidligere i januar. Innfelt Hitler-selfien postet på Bachmanns facebookside. Foto: AFP / NTB scanpix.
Pegida-leder Lutz Bachmann fotografert tidligere i januar. Innfelt Hitler-selfien postet på Bachmanns facebookside. Foto: AFP / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leder for den islamkritiske organisasjonen Pegida, Lutz Bachmann, trekker seg etter at et fotografi der han poserer som en Hitler-figur, er blitt publisert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja, jeg trekker meg fra styret, sier han til avisen Bildt. Talspersonen Kathrin Oertel bekrefter overfor AFP at historien om fotografiet stemmer og at Bachmann trekker seg som leder.

Et fotografi der den nå 41 år gamle lederen poserer med hårfrisyre og bart som nazilederen Adolf Hitler dukket opp på sosiale medier onsdag. Dette har utløst en ny diskusjon om hans holdninger er rasistiske og ekstremistiske.

Les også: Pegida-demonstrasjon avlyst etter drapstrusler

Lydbok om Hitler

Bildet ble opprinnelig publisert på Bachmanns nettside i oktober, lenge før han ble kjent som lederen for Pegida, samtidig som han karakteriserte flyktninger som udyr og skitne.

– Det var en spøk. Jeg tok bildet hos en frisør i anledning lanseringen av en satirisk lydbok av Christoph Maria Herbst, og la det ut på Facebook-siden hans, forklarer Bachmann.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lydboken er en mørk komedie der Hitler kommer tilbake til live i dagens Tyskland og forsøker å takle endringene fra da han begikk selvmord i 1945.

Vurderer etterforskning

Statsadvokaten i Dresen vurderer om det er grunnlag for å åpne etterforskning av saken, blant annet for hatefulle ytringer.

Pegida står for Patriotiske europeere mot islamiseringen av Vesten. Gruppen hevder de verken er imot islam eller utlendinger, kun «islamisering». Enkelte medlemmer av organisasjonen mener bildet var for drøyt. Flere Pegida-kritikere mener imidlertid at bildet viser organisasjonens sanne ansikt.

– Ulven har endelig mistet fåreklærne sine, sier Ulla Jelpke i det venstreorienterte partiet Die Linke.

Sosialdemokratenes Sigmar Gabriel går enda lengre i sin kritikk.

– Enhver person som jobber med politikk og kler seg ut som Hitler er enten en idiot eller en nazist, mener han.

Pegida har siden oktober holdt ukentlige markeringer i den østtyske byen Dresden, og protestene har etter hvert spredt seg til en rekke europeiske byer.