Erna Solberg på Brussel-tur:Erna Solberg lover å holde igjen på landbruksimport fra EU

SA FRA: - Det er jo de som skal motta EØS-midlene som har størst interesse av å få på plass en ny EØS-avtale, ikke vi som skal betale, sa Erna Solberg til EU-toppen Donald Tusk. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
SA FRA: - Det er jo de som skal motta EØS-midlene som har størst interesse av å få på plass en ny EØS-avtale, ikke vi som skal betale, sa Erna Solberg til EU-toppen Donald Tusk. Foto: Thomas Vermes/ABC Nyheter.
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har ikke ambisjoner om å øke importen av landbruksvarer fra EU-landene. Vi skal holde litt igjen, sier statsminister Erna Solberg til ABC Nyheter etter sitt første møte med EU-president Donald Tusk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

BRUSSEL (ABC NYHETER): – Norge er EUs nærmeste partner. Og ikke minst, vi deler de viktigste verdiene med Norge. Vi er også enige om at terror ikke skal skremme oss.

Det sa Donald Tusk, den nye presidenten for EUs øverste organ, Det europeiske råd, etter å hatt en tre kvarter lang samtale med statsminister Erna Solberg onsdag.

Det skjer i et Brussel preget av terrorberedskap, med bevæpnede soldater både utenfor Norges hus og alle offentlige bygninger.

Trass i dette avslo belgiske myndigheter Norges ønske om politieskorte for statsministeren på vei til EU-institusjonene.

Solberg sa fra til Tusk

Mellom Norge og EU er det også spenninger, men av helt annet kaliber. Blant annet er det harde dragkamper om hvor mange milliarder kroner Norge skal betale i utviklingsmidler til EU, for at EØS-avtalen skal forlenges.

– I dag oppsummerte vi forhandlingene om EØS-avtalens rammer. Etter samtalen i dag føler jeg meg enda sikrere på at vi vil bli enige, sa EU-president Tusk til det fåtallige, norske pressekorpset etter møtet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Donald Tusk følte seg tryggere på enighet om betingelsene for å forlenge EØS-avtalen etter å ha snakket med deg. Kom dere noen vei i spørsmålet om hvor store de norske EØS-bidragene skal være i kommende periode, Erna Solberg?

– Vi bare drøftet behovet for å komme til enighet. Jeg understreket for ham at dette er vel så viktig for dem som skal motta disse pengene å få på plass en avtale, som for oss som skal betale, sier statsministeren til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skal vi ha gode prosjekter fra mai 2016, bør de kunne planlegges snart, legger hun til.

Les også: Tine Sundtoft åpner for å klima-kutte mindre enn EU

- Ikke ambisjon om å øke landbruksimporten

De to diskuterte ikke i detalj spørsmål Norge er opptatt av, blant annet norsk deltakelse i EUs nye organ for energi, ACER.

– Dette er mitt første besøk til de nye EU-lederne. Da blir det de store linjer vi snakker om. Kan hende det blir mer detaljer med EU-kommisjonens president Jean-Claud Juncker, sier Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen starter også i februar forhandlinger under EØS-avtalens Artikkel 19 om friere gjensidig handel med landbruksvarer. Den har EU vunnet stort på så langt, og ønsker seg nå enda større tollfritak.

– EU er rammet hardt av eksportstoppen av landbruksvarer til Russland. Bør Norge påta seg å øke importen av matvarer fra EU raskere enn vi har gjort til nå?

– For norske forbrukere burde det være interessant å få inn noen nye varer. Men vi har ikke ambisjoner om å øke importen av landbruksvarer fra EU-landene. Vi skal holde litt igjen, sier Solberg til ABC Nyheter.

Kobler ikke fisk mot landbruk

– I hvilken grad vil dere koble bedre norsk markedsadgang til EU for fisk, mot norsk landbruksikmport i forhandlingene med EU?

– Vi har ikke koblet Artikkel 19-forhandlingene mot forhandlingene om markedsadgang til EU for norsk fisk, slår statsministeren fast.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Derimot kobler vi fiskeriforhandlingene mot diskusjonene om norske EØS-bidrag. Der er det nemlig en sammenheng. Da Polen og andre land som får norske EØS-bidrag gikk inn i EU i 2004, fikk vi høyere tollbarrierer på fiskeeksporten dit, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ostetollen lever

Den rødgrønne regjeringen strammet inn tollen på ost fra EU, noe som har utløst sterke reaksjoner fra EU – men ikke har hindret fortsatt økning i norsk import.

– Hva er regjeringens ambisjon for ostetoll i forhandlingene med EU?

– Generelt mente vi at Norge ikke skulle ha økt tollen. Men vi må ha et flertall bak oss i Stortinget for å reversere den, sier Solberg.

– Nå viser det seg at osteimporten fra EU likevel har økt. Er det like viktig for regjeringen å lette ostetollen?

– Dette er et tema som blir tatt opp hver gang vi møter EU-lederne. De synes det er urimelig at det rikeste landet er det første til å innføre proteksjonisme, svarer Erna Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Presidenten hadde sommerjobb i Nord-Norge

Tidligere på dagen hadde statsministeren samtaler med presidenten for EU-parlamentet, den tyske sosialdemokraten Schmidt.

På dagens møter nevnte verken Schmidt eller Tusk ostetollen, som anses å være for bagatellmessig å snakke om på dette nivået.

I ettermiddag står et besøk hos EU-kommisjonens president Jean-Claude Juncker for tur.

Alle de tre nye EU-presidentene treffer hun for første gang i kraft av deres nye embeter.

Donald Tusk fikk en spesiell invitasjon fra Erna Solberg om å komme tilbake til Norge. Den polske EU-presidenten hadde sommerjobb i Nord-Norge i 1989, fortalte han den norske statsministeren.