– Joshua French har trolig malaria

Kari Hilde French og sønnen Joshua under rettssaken mot Joshua French i Kinshasa i fjor. Nå skriver moren at Joshua French trolig har fått malaria. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Kari Hilde French og sønnen Joshua under rettssaken mot Joshua French i Kinshasa i fjor. Nå skriver moren at Joshua French trolig har fått malaria. Foto: Marte Christensen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dødsdømte Joshua French har trolig fått malaria i fengselet i Kongo. Det er uvisst om det dreier seg om en av de mest alvorlige formene, sier hans advokat Hans Marius Graasvold.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Joshua French og Kongo-saken:

* Joshua French (32) er norsk og britisk statsborger. Han startet sammen med nå avdøde Tjostolv Moland et sikkerhetsselskap i Uganda.

* French og Moland var i Kongo da deres sjåfør Abedi Kasongo ble drept 5. mai 2009. Begge ble pågrepet, mistenkt for drapet. Begge nektet straffskyld.

* Den militære ankedomstolen i Kisangani dømte begge 10. juni 2010 til døden for spionasje, ulovlig våpenbesittelse, drapsforsøk, væpnet ran og for å ha dannet et kriminelt forbund. Bare Moland ble dømt for selve drapet.

* Nordmennene anket ikke dødsdommen, i håp om å få fortgang i soningsoverføring til Norge.

*18. august 2013 ble Tjostolv Moland (32) funnet død i cellen han delte med French i militærfengselet Ndolo i Kinshasa. Kongolesiske myndigheter konkluderte først med at han hadde begått selvmord.

* 6. desember 2013 ble Joshua French likevel tiltalt for å ha drept kameraten.

* 19. februar 2014 ble French dømt til livstid i fengsel i den militære domstolen i Kinshasa for overlagt drap på Moland.

* I august 2014 ble han anklaget for å ha forsøkt å rømme etter at han ble pågrepet utendørs. Da hadde han av hensyn til sin svært reduserte helsetilstand bodd alene i en leilighet, under vakthold.

Det var medfanger av 32-åringen som søndag ga beskjed til ledelsen ved fengselet om at de mente han hadde symptomer på den smittsomme infeksjonssykdommen.

– Så ble det fastslått på kvelden, så godt det lar seg gjøre, at det sannsynligvis er malaria. Det vi håper er at det ikke er en av de mer alvorlige formene, men noe som lar seg behandle. Men det vet vi ikke enda, sier Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold til NTB.

– Han er preget av det, og det er også grunnen til at det ble slått alarm, sier advokaten om French.

– Dette får han på toppen av annen sykdom han har hatt det siste året. Det er alvorlig.

– Sliter med å finne lege

Det var 32-åringens mor, Kari Hilde French, som skrev at sønnen sannsynligvis var rammet av malaria i et blogginnlegg søndag kveld, melder P4.

«Joshua er syk, trolig malaria. Vi sliter med å finne en lege som kan komme og se til ham. En medfange som er legeutdannet, forsto at noe var galt og meldte fra til fengselsledelsen som ikke ringte verken meg eller ambassaderåden. Vi har igjen påpekt viktigheten av å ringe oss hvis noe er galt», skriver Kari Hilde French i blogginnlegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun har bodd i Kongos hovedstad Kinshasa i over et år for å sørge for sønnens livsopphold i det militære Ndolo-fengslet. For en måned siden beskrev hun French som «veldig syk» overfor P4.

– Et gjennomgående problem

Graasvold mener at fengselet flere ganger ikke har tatt ansvar for å ivareta Joshua Frenchs helse, og at de burde vært de første til å skaffe legehjelp etter å ha blitt varslet søndag.

– Det har vært et gjennomgående problem å få kvalifisert personell til å stille opp fordi det er en stor grad av engstelse blant kongolesiske leger rundt det å behandle en såpass profilert innsatt. Men vi fikk tak i en på egen hånd som slapp inn i går ettermiddag og skal inn litt senere i dag, sier advokaten.

32-åringen er idømt fire dødsstraffer og to livstidsstraffer. Gjentatte forsøk på å få den norsk-britiske mannen overført til Norge, har ikke lyktes.