Syriske barn fryser i hjel

Artikkelen fortsetter under annonsen

FN sier minst seks fordrevne syriske barn har dødd som følge av kulda i Midtøsten. Mange flyktningfamilier strever med de iskalde forholdene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De seks barna har omkommet i Syria og Libanon. Tallet kan være høyere, ifølge Unicefs talsmann Christophe Boulierac.

Ved sykehuset Atareb i Aleppo-provinsen meldes det om en økning i lungesykdom og smittsomme sykdommer blant barn som følge av været.

Det har også brutt ut branner da flyktninger har forsøkt å holde varmen, og forgiftningsskader har oppstått når familier har forsøkt å brenne plast i sine hjem.

– Antall sårbare barn øker hver dag. Planleggingen av hjelpetiltak er svært krevende på grunn av det økte antallet familier som flytter til midlertidige bosetninger. Flere og flere fordrevne syrere har gått tom for oppsparte midler og må ty til desperate midler, blant annet å flytte til leire som en siste utvei, sier Boulierac.

7 millioner barn på flukt

Barn i flyktningleire. Foto: Scanpix/Reuters.Barn i flyktningleire. Foto: Scanpix/Reuters.

Siden begynnelsen av krigen i Syria har over 1,1 millioner syriske flyktninger flyktet til Libanon, der vinterstormene rammer særlig de yngste og de eldste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange lever i «uformelle bosetninger» der telt er det eneste som står mellom dem og kulda.

Innsatsen med å skaffe bistand for vinterforholdene begynte i oktober og ble intensivert i desember, i forkant av stormen. Mange flyktninger har fått utdelt brensel, ovner og tepper. Men FNs barnefond Unicef og organisasjonens partnere er sterkt bekymret for de mest sårbare.

Mer enn 7 millioner syriske barn er nå på flukt i eget land og nabolandene. De fleste bor i ødelagte bygninger og telt som ikke holder vinterkulda ute. Med snøstorm og gradestokken ned i minus 11 grader, uten tilgang på strøm eller brensel til varmeovner, er barna blant de aller mest utsatte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Situasjonen i Syria er «vår tids største menneskelige tragedie»

– Trenger mer støtte

«Behovet for finansiell støtte til Syrias barn er større enn noensinne. Behovet for vinterpakker med klær, tepper og varmeapparater er dobbelt så stort som i fjor. Samtidig har UNICEF kun fått inn en fjerdedel av det organisasjonen trenger for å hjelpe barna i nød og vinterkulde. UNICEF har fått inn 50 millioner US dollar (300 millioner kroner), mens behovet nå er på 205 millioner US dollar (cirka 1,2 milliarder kroner)», heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

– Vi kan ikke vente med å hjelpe. Det er akkurat nå, mens vinterkulda er som verst, at de syriske barna har et desperat behov for hjelp, sier UNICEF Norges generalsekretær Bernt G. Apeland.

Les mer:

– IS overskygger den menneskelige tragedien i Syria

Skrekkhistorier fra Syria i ny Amnesty-rapport

Tre års helvete i Syria