Terrorangrepet kan gi endringer i Schengen-avtalen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Strengere grensekontroller er nødvendig for å hindre terror i Europa, mener europeiske ministre. Det kan bety endringer i Schengen-avtalen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innenriks- og justisministre fra tolv EU-land møttes i Paris bare timer før markeringen mot terror søndag. Til stede var også representanter for USA og Canada.

Formålet var å diskutere hvordan ekstreme islamister som returnerer fra Midtøsten, skal hindres fra å gjennomføre terrorangrep i Europa. Bakteppet var terroren som nylig rammet den franske hovedstaden.

I en felles uttalelse sier ministrene at de er enige om strengere grensekontroller ved EUs yttergrense. Men de åpner også for å endre Schengen-avtalens regler for bevegelsesfrihet for enklere å kunne følge med på reisende de mistenker planlegger terror.

EU-landene har allerede blitt enige om at landenes etterretningstjenester skal kunne følge med på flypassasjerer som reiser innad i EU, og hente ut opplysninger om navn, adresse, reiserute, bagasje og billettkjøp. Dette har imidlertid så langt møtt motstand EU-parlamentets borgerrettsutvalg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Spansk støtte

Schengen-avtalen gir passfri grensepassering mellom de 26 landene i Europa som har skrevet under, blant dem Norge. Før møtet søndag varslet den spanske innenriksministeren at denne avtalen var noe de ville se nærmere på.

– Vi kommer til å støtte grensekontroller, og det er mulig at en konsekvens vil bli at Schengen-avtalen må endres, uttalte Spanias innenriksminister Jorge Fernandez Diaz til avisen El Pais.

– Bevegelsesfriheten i EU legger til rette for at jihadister kan bevege seg fritt til alle land, også vårt, sa han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Schengen-avtalens regler om bevegelsesfrihet er et av EUs mest verdsatte prinsipper. Men i etterkant av Paris-terroren har motstanden mot avtalen økt i styrke.

Solberg vil diskutere

Statsminister Erna Solberg (H) mener strengere grensekontroll kan diskuteres, men at andre tiltak mot terror kan være viktigere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– En litt sterkere grensekontroll er en mulig sak å diskutere, men ofte lager vi tiltak som ikke nødvendigvis gir oss mer informasjon eller er mer treffsikre, påpeker Solberg overfor NRK.

– Jeg tror det viktigste vi kan gjøre er god etterretning, godt politiarbeid og å følge med på dem som kan utgjøre en fare, sier hun.

Nettet må overvåkes

Møtedeltakerne i Paris var også enige om at internett må overvåkes på en bedre måte. De mener store internettleverandører må belage seg på å samarbeide med myndighetene om å overvåke og fjerne elektronisk innhold «som har som mål å skape hat og terror».

Grupper som kjemper for sivile rettigheter, frykter statlig press på private internettselskaper skal gå ut over enkeltmenneskers ytringsfrihet på nett.

De foreslåtte tiltakene skal etter planen diskuteres videre på EU-toppmøtet den 12. februar.

USAs utenriksminister Eric Holden varsler også at han vil kalle inn til et internasjonalt toppmøte om terror i Washington 18. februar.

– Vi vil samle alle våre allierte for å diskutere hvordan vi kan forhindre denne typen voldelig ekstremisme, som skjer over hele verden, sier Holden til Reuters. (©NTB)