Tsunamien minnet over hele verden

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiårsdagen for tsunamikatastrofen ble markert med lystenning, bønner og minneord en rekke steder rundt om i verden søndag.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tsunamien 2. juledag 2004:
  • Et kraftig jordskjelv med styrke 9,1 skjedde kl. 7.58 i havet utenfor Sumatra i Indonesia
  • En del av havbunnen ble presset flere meter opp og forskyver 30 kvadratkilometer vann i en tsunami som spredte seg over hele Indiahavet.
  • Provinsen Aceh i Indonesia ble først rammet av en 35 meter høy bølge, fulgt av ytterligere syv store bølger
  • Halvannen time senere nådde tsunamien Thailand og Myanmar med en ti meter høy bølge
  • Etter to-tre timer traff bølgen Sri Lanka og Tamil Nadu og Andamanene i India
  • Kystområdene i et titall flere land ble truffet; de siste områdene der bølgen kunne merkes, var Mauritius, Reunion og Sør-Afrika rundt ni timer etter skjelvet
  • Bare et jordskjelv i Chile i 1960 og to i Alaska i 1964 og 1957 har siden 1900 vært sterkere enn jordskjelvet ved Sumatra som utløste tsunamien. Alle tre utløste tsunamier i Stillehavet

På Bygdøy utenfor Oslo samlet drøyt 150 etterlatte, overlevende og pårørende seg til minnemarkeringen for de 84 nordmennene som mistet livet i flodbølgen 2. juledag 2004. Blant dem som var til stede, var kronprinsparet, utenriksminister Børge Brende (H) og tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Vannet lå som et grått speil bak minnesmerket «Interferens» i Paradisbukta da Arbeiderpartiets leder trakk linjene fra havet utenfor Bygdøy til kysten av Thailand, Sri Lanka og India.

– Så er vi samlet ved det kalde vannet innerst i Oslofjorden, som i dag på en måte sømløst forbinder oss med havene utenfor Indonesia, Thailand, Sri Lanka og India. Og vi vet at millioner av mennesker er samlet i ettertanke nå, og vi er blant dem. Vi er sammen, sa Støre.

Les også: Ti år etter er de synlige sårene etter tsunamien borte

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Brølende inferno

Det er ti år siden bølgen utenfor Indonesia kastet seg som en brølende løve over land og smadret alt som kom i dens vei. Byer og lokalsamfunn ble knust, ferieparadis ble til inferno. Over 230.000 mennesker omkom i en av vår tids verste naturkatastrofer.

– For mange av oss går det ikke en eneste dag uten at tanker har tatt oss tilbake til det som skjedde denne dagen, sa lederen for den nasjonale støttegruppa Trond T. Kalleberg.

Sjømannsprest Stein Vangen fokuserte i sitt minneord på at de overlevende ikke må føle skyld for at de fortsatt lever.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det var kaoskreftene som rådde. At dere greide dere er et under, sa han.

Utenriksminister Børge Brende mener at utenrikstjenesten ikke hadde den nødvendige kriseberedskapen for ti år siden.

– Det gjorde smerten ekstra vanskelig. Men UD vil aldri glemme ofrene eller lærdommen dette har gitt oss, lovet han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rosa horisont

Kronprinsparet la ned en krans på minnestedet og sto noen sekunder helt stille i den bitende desemberkulda. Mens ett lys ble tent for hvert av ofrene, trengte ettermiddagssola seg gjennom skydekket og farget horisonten rosa.

Også en rekke steder rundt Indiahavet var det minnemarkeringer fredag. I Banda Aceh i Indonesia, der over 165.000 mennesker omkom, minnet visepresident Jusuf Kall om alle barna rundt om i verden som knuste sparegrisene sine og sendte penger for å hjelpe tsunamiofrene.

På Sri Lanka reiste overlevende og pårørende med tog langs en strekning hvor minst 1.500 mennesker omkom da et helt tog ble feid av skinnene av tsunamien.

I Malaysia ble det holdt minneseremonier samtidig som over 100.000 innbyggere ble evakuert på grunn av kraftig flom.

– Mange følelser i sving

Mens mørket la seg fredag kveld, samlet hundrevis av mennesker seg til den offisielle markeringen i Khao Lak, der også de fleste nordmennene døde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På stranda i Khao Lak arrangerte Den norske sjømannskirken en egen minnestund, der rundt 70 personer deltok, opplyser fungerende sjømannsprest i Thailand, Lars Henrik Haugan, til NTB.

– Det var en veldig fin stemning, forteller han.

– Jeg tror det betydde mye for dem som var der. Det er jo mange følelser, sorg og savn som settes i sving på en slik dag. Mange spør seg også om det virkelig er ti år siden, sier han.

Antall døde i tsunamien i 2004:

Tallet på omkomne er aldri blitt endelig fastslått. Røde Kors mener det er minst 226.000, andre kilder sier det kan ha vært 345.000.

  • Indonesia: 165.945 (alle tall er minstetall)
  • Thailand: 8.212, hvorav 83 norske
  • Sri Lanka: 35.322, hvorav én norsk
  • India: 16.279
  • Somalia: 298
  • Myanmar: 61
  • Malaysia: 74
  • Maldivene: 108
  • Et fåtall døde også i Bangladesh, Somalia, Jemen, Seychellene, Kenya, Tanzania, og Sør-Afrika
  • Titusener er fortsatt registrert som savnet i Myanmar, Sri Lanka, Indonesia, India og Thailand.

(Kilder: Wikipedia, DPA, TT)