Tror Anundsen vil overleve asylbarn-saken

Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) svarte fredag Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriftlig på flere spørsmål i saken om asylbarna. 

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) svarte fredag Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité skriftlig på flere spørsmål i saken om asylbarna. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Justisminister Anders Anundsen (Frp) har fått noen alvorlige riper i lakken, men vil overleve bråket omkring asylbarn-saken, tror analytikere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil tro at det blir en høring om saken. Så vil det meste fortsette som før, sier jussprofessor Eivind Smith til NTB.

Justisministeren måtte fredag vedgå at han ikke har lest kopi av brevet fra Politidirektoratet som skulle sikre at nye politiske føringer når det gjelder lengeværende asylbarn, ble fulgt opp nedover i politiets rekker. Han ble først klar over tabben gjennom medienes dekning av saken.

Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité, som fredag hadde et ekstraordinært møte om saken, har varslet at den vil følge opp med et nytt møte i begynnelsen av januar.

Umulig å forutsi

Heller ikke professor i samfunnsforskning og valgforsker Bernt Aardal tror saken vil få noen konsekvenser for Anundsens stilling som justisminister.

– Men hvor skadelig saken vil bli for regjeringen er umulig å forutsi på forhånd. Det er avhengig av hvor mye mediene velger å jage saken. Hvis alle mediene velger å holde presset oppe i lang tid, kan den enkleste løsningen for regjeringen bli å ta ut Anundsen, sier Aardal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det skal veldig mye til, legger han til.

Forsure samarbeidet

Men saken kan bidra til å forsure det borgerlige samarbeidet ytterligere, påpeker samfunnsforskerne.

– Asylbarna er en viktig symbolsak for støttepartiene, og dette kan få betydning for samarbeidet, mener Aardal.

Særlig Venstres nestleder i kontrollkomiteen, Abid Raja, har gått hardt ut mot Anundsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er pinlig av Anundsen. Justisministeren har skjøvet ansvaret nedover i systemet, ved å vise til at politidirektøren ikke fikk med seg signalene. Det karakteriserte Anundsen som dårlig ledelse. Nå viser det seg at han selv ikke har lest brevet. Hva sier det om statsrådens ledelse, uttalte Raja til NTB fredag.

– Raja skyter fra hofta, men det er vel så interessant hva Venstre og KrF tenker i det lange løp. Det er ikke sikkert at det er i deres interesse å klemme sitronen for hardt, sier Aardal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tak på Frp

– Nå har de fått et lite tak på regjeringen når det gjelder flyktningpolitikken. Frp må være mer forsiktig med hva de går ut med neste gang, påpeker han.

Eivind Smith mener saken er mer symbolpolitikk enn realpolitikk.

– For KrF og Venstre er jo denne saken veldig viktig. Men det ikke er uvanlig at en statsråd ikke leser alle brevene som kommer inn, påpeker han.