Testet arvestoff i julemat – ansjos avslørt som brisling
Forskerne ved NTNU fant ingen forsøk på matjuks da de DNA-testet julepølse, medisterkaker, sylte og annen julemat. Men ansjos er egentlig brisling.
Det aller meste av godsakene inneholdt de ingrediensene som er oppgitt på emballasjen, skriver Adresseavisen.
– Vi har ingen planer om å gå Mattilsynet i næringen, men det er artig å vise hvordan et verktøy fra naturforskningen kan være nyttig på flere områder, sier førsteamanuensis Torbjørn Ekrem ved NTNU Vitenskapsmuseet. Det eneste analyseresultatet som ikke stemte med innholdsfortegnelsen, var juleansjosen som var laget av brisling.
– Brisling er ofte omtalt som ansjos i handelen, og er den viktigste ingrediensen i dette produktet. Det mest korrekte ville være å bruke «julebrisling» selv om dette produktnavnet kanskje ikke har samme salgsappell som «juleansjos», sier Ekrem.
Til testen ble det kjøpt inn ti tilfeldig utvalgte produkter av julemat fra butikker i Trondheim. I tillegg ble det handlet inn lasagne, lapskaus, kylling, kebab og sprøstekt torsk. Forskerne fant ikke mye å sette fingeren på. Ingrediensene i julepølsa var som oppgitt, sursilden var laget av sild og medisterkakene var av svin.