Floridas eksilcubanere splittet om ny Cuba-kurs

I Miami i Florida er mange eksilcubanere sinte på president Barack Obama etter at han onsdag kunngjorde at de diplomatiske båndene til Havana skal gjenopprettes. Foto: Javier Galeano (Reuters)
I Miami i Florida er mange eksilcubanere sinte på president Barack Obama etter at han onsdag kunngjorde at de diplomatiske båndene til Havana skal gjenopprettes. Foto: Javier Galeano (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange eksilcubanere i Miami reagerte med raseri på president Barack Obamas dramatiske erklæring om å avslutte en 50 år lang kald krig med Havanna. Andre jublet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Forholdet mellom USA og Cuba:
  • Cuba var spansk koloni frem til 1898, deretter okkupert av USA frem til 1902. Da ble landet selvstendig, men USA forbeholdt seg retten til å gripe inn i Cubas interne anliggender. Denne bestemmelsen ble fjernet fra grunnloven i 1934.
  • I 1959 styrtet Fidel Castro kuppmakeren Fulgencio Batista, som hadde samarbeidet tett med USA.
  • I 1961 mislyktes paramilitær Batista-tilhengere, støttet av USA, i et invasjonsforsøk i Grisebukta.
  • I 1962 utplasserte Sovjetunionen atomraketter på Cuba. Dette utløste den såkalte Cuba-krisen, en av de mest tilspissende krisene under den kalde krigen.
  • USAs handelsblokade gjorde Cuba økonomisk avhengig av Sovjetunionen og Øst-Europa. Etter at jernteppet falt, gikk Cuba inn i en alvorlig økonomisk krise.
  • Handelsblokaden gjør det forbudt for selskaper i USA å handle med Cuba og folk fra USA får ikke besøke landet. USA har lettet noe på restriksjonene.

USAs 1,5 millioner store cubanske eksilbefolkning er splittet i mottakelsen av onsdagens nyhet om at Cuba og USA normaliserer diplomatiske forbindelser.

Rundt 80 prosent av de amerikanske cubanerne bor i Florida, der reaksjonene reflekterer et generasjonsskifte blant befolkningen. Eksilcubanernes lojale støtte til Republikanerne og deres relativt store politisk innflytelse på USAs Cuba-politikk har bidratt til å opprettholde sanksjonene gjennom flere tiår.

– Det er et svik. Samtalene kommer bare til å gagne Cuba, sier Carlos Munoz Fontanil i Calle Ocho, i Miamis Little Havana.

Han snakket mens titalls mennesker samlet seg utenfor legendariske Cafe Versailles i protest mot oppmykningen som ble kunngjort nesten samtidig fra Havana og Washington onsdag.

– Dette er ingenting å glede seg over. Jeg tror ikke det går an å snakke om noe med Castroene. Det er enten frihet eller ingenting, sier Maria-Angeles Martinez (50).

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Cubanere rørt til tårer av nytt forhold til USA

– En ny start

Tidligere Florida-guvernør og presidentkandidat for republikanerne i 2016 Jeb Bush var også raskt ute med å kritisere Obamas nye linje overfor Cuba. Men den hardbarkede anti-Castro-generasjonen er aldrende, og mange har ingen direkte minner om livet i kommunistregimet.

I den yngre generasjonen gleder derfor flere seg over Obamas kursendring, som de håper kan gi dem sjansen til å bli bedre kjent med hjemlandet de eller foreldrene forlot.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er fantastisk. Det er en ny start – en drøm som er gått i oppfyllelse for 11,2 millioner cubanere på Cuba – og jeg tror det kan føre til endring i mentaliteten her også, sier Hugo Cancio, som kom til Miami i 1980.

Bakgrunn: USA legger om Cuba-politikken

– Vi er alle amerikanere

– Todos somos americanos – vi er alle amerikanere, sa Obama i en historisk TV-tale onsdag kveld norsk tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samtidig talte Raul Castro til det cubanske folk, og budskapet fra de to presidentene var at forholdet landene imellom skal normaliseres etter 53 år uten diplomatiske forbindelser. Ambassader skal opprettes og det skal bli lettere å handle, reise og overføre penger.

Den dramatiske vendingen ble muliggjort av en fangeutveksling der Havana løslot amerikaneren Alan Gross, som har vært fengslet på Cuba siden 2009, dømt for å ha importert forbudt teknologi.

Også en cubansk statsborger som spionerte for Washington, er blitt løslatt etter 20 år bak murene. I tillegg skal titalls politiske fanger slippes ut fra cubanske fengsler, mens USA har løslatt tre cubanske spioner.

Se også: Få med deg Obamas historiske Cuba-tale

Obama kan handle uten Kongressen

Det største hinderet for normalisering av forholdet er imidlertid USAs handelsembargo, som fortsatt står ved lag. Fra januar av har Republikanerne kontrollen i begge Kongressens kamre, og muligheten for at de folkevalgte skroter alle sanksjonene mot Cuba, er tilnærmet lik null.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Obama har imidlertid makt til å lempe ytterligere på USAs sanksjoner mot Cuba på egen hånd, ifølge sanksjonseksperter. Presidenten kan for eksempel lempe på forbud på å handle med Cuba så lenge minst én begrensning blir stående for å rettferdiggjøre blokaden.

– Han kan gjøre alt annet enn å avslutte den økonomiske embargoen. For eksempel så kan man på papiret ha en embargo, mens det eneste som ikke kan sendes til Cuba er puslespill, sier sanksjonsadvokaten Clif Burns i Bryan Cave LLP i Washington.