FARC erklærer ensidig våpenhvile

Artikkelen fortsetter under annonsen

FARC-geriljaen i Colombia erklærer ensidig våpenhvile, kunngjør bevegelsen på sine nettsider.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Våpenhvilen er ikke tidsbegrenset og kan gli over i en våpenstillstand, heter det i uttalelsen fra FARC. Den trer i kraft ved midnatt natt til 20. desember.

– Våpenhvilen, som vi håper vil vare, vil bare bli brutt hvis våre styrker blir angrepet av sikkerhetsstyrker, skriver FARC. De føyer til at avgjørelsen blant annet kunngjøres for colombianske myndigheter, ambassader, FNs generalsekretær, EU, Unionen av søramerikanske land, Røde Kors-komiteen og Vatikanet.

50 år med krig

Borgerkrigen i Colombia har pågått i 50 år og har kostet mer enn 220.000 menneskeliv.

De norskstøttede fredsforhandlingene i Cubas hovedstad Havana har pågått i over to år, og optimismen har økt etter hvert som partene har blitt enige om enkelte stridsspørsmål. De begynte med møter i Norge i 2012, og norske representanter har bistått partene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kidnapping

Fredssamtalene bråstoppet en kort periode i november da FARC bortførte en colombiansk general, men generalen ble frigitt etter kort tid og forhandlingene i Cubas hovedstad ble gjenopptatt i starten av desember.

– Dette viser at partene er villige til å samarbeide og finne løsninger, sa utenriksminister Børge Brende (H) da løslatelsen ble kjent.

Den siste forhandlingsrunden startet 10. desember og skulle vare en uke, og ser ut til å ha ført fram til et gjennombrudd onsdag.