Frykter langvarig bevæpning av politiet

Politiet skal fortsatt bære våpen, opplyser Justisdepartementet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Politiet skal fortsatt bære våpen, opplyser Justisdepartementet. Foto: Erlend Aas / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

SVs nestleder Bård Vegar Solhjell frykter at den forlengede bevæpningen av norsk politi kan bli langvarig. Kritikken avvises av regjeringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen sa onsdag ja til videre bevæpning av politiet som følge av et fortsatt høyt trusselbilde i Norge. Tillatelsen, som opprinnelig ble gitt for fire uker, er nå forlenget inntil 15. februar neste år, opplyser Justis- og beredskapsdepartementet onsdag kveld.

– Politidirektoratet har bedt om en forlengelse av den midlertidige bevæpningen av uniformert innsatspersonell. Regjeringen har vurdert dette. Justis- og beredskapsministeren har samtykket til å forlenge bevæpningen inntil 15. februar 2015, sier statssekretær Hans J. Røsjorde (Frp).

Bevæpningstillatelsen gjelder uniformert innsatspersonell i tre kategorier: IP1 (beredskapstroppen), IP3 (politidistriktenes utrykningsenheter) og IP4 (øvrig innsatspersonell med årlig trening og godkjenningsprøve for tjenestevåpen).

– Tynn begrunnelse

SV-nestleder nestleder Bård Vegar Solhjell var ikke orientert om forlengelsen av bevæpningen før NTB ringte ham onsdag kveld. Han er kritisk til at justisminister Anders Anundsen (Frp) forlenger den midlertidige bevæpningen av politiet uten å orientere Stortinget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg synes det var en tynn begrunnelse sist at å bevæpne alle politifolk er et godt svar på en diffus global trussel, sier Solhjell til NTB.

Arbeiderpartiets justispolitiske talsperson, Hadia Tajik, sier de støtter justisministerens valg om å forlenge bevæpningen av politiet, selv om partiet er opptatt av at ordningen ikke gjøres permanent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har forståelse for Solhjells ønske om bredere diskusjon om bakteppet og konsekvensene av denne beslutningen. Men vi kommer ikke til å støtte dette på det nåværende tidspunkt, sier Tajik til NTB.

– Ingen snikinnføring

Bevæpningen kom som følge av trusselvurderingen fra Politiets sikkerhetstjeneste og Felles kontraterrorsenter 31. oktober, der blant annet politipersonell er angitt som en aktuell målgruppe for en terrorhandling.

– Politidirektoratet vurderer fremdeles at trusselen mot polititjenestepersoner er så alvorlig at de ikke anser den ordinære bevæpningspraksisen som tilstrekkelig, heter det i meldingen fra Justisdepartementet onsdag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er ikke et forsøk på en snikinnføring av varig bevæpnet politi, sa justis- og beredskapsminister Anders Anundsen (Frp) da bevæpningen ble innført i november. Hans statssekretær Røsjorde bekreftet onsdag det samme overfor NRK.

Anundsen tok i november forbehold om hvor lenge bevæpningen var ville vare. Han bedyret at den midlertidige ordningen ikke skulle gli over i en permanent ordning. Torsdag var ikke justisministeren tilgjengelig for kommentarer om hvordan han vurderte situasjonen etter fire uker.

Flertall mot

I en fersk undersøkelse sier 55 prosent av nei til permanent bevæpning av politiet. Samtidig var 38 prosent for dette, ifølge undersøkelsen som Norstat utførte for NRK.

Arbeiderpartiet har gjort det klart at de vil stemme for et representasjonsforslag fra Venstre, og dermed er det flertall på Stortinget mot generell bevæpning.