Norsk ekspert:– Enorm helsegevinst av å bytte til e-sigaretter

En oppsummerende studie viser at e-sigaretter  kan hjelpe røykerne. Foto: Colourbox
En oppsummerende studie viser at e-sigaretter kan hjelpe røykerne. Foto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

E-sigaretten kan hjelpe folk med røykeslutt, viser en gjennomgang av flere studier. Norsk ekspert håper dette vil gi regulert salg av nikotinholdige e-sigaretter også her til lands.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den omstridte e-sigaretten har blitt gransket nøye. Flere uavhengige studier har nå blitt vurdert av Cochrane, en organisasjon som jobber for å systematisere medisinsk informasjon.

Resultatene viser at nikotinholdige e-sigaretter hjelper folk med å kutte ut røyken eller trappe ned, og at det har bedre effekt enn e-sigaretter uten nikotin. Cochrane understreker at det er behov for flere studier av e-sigaretters effekt på røykeslutt, ifølge en pressmelding.

Forskningsleder Karl Erik Lund mener e-sigarettene kan ha enorm helsegevinst. Foto: NTB ScanpixForskningsleder Karl Erik Lund mener e-sigarettene kan ha enorm helsegevinst. Foto: NTB Scanpix

Forskningsleder Karl Erik Lund ved Statens institutt for rusmiddelforskning (Sirus) understreker at det ennå foreligger relativt få undersøkelser av e-sigarettene, men sier at resultatet peker i riktig retning:

– Forskning viser at det nesten utelukkende er røykere og forhenværende røykere som tiltrekkes av e-sigaretter. Disse vil innhøste en enorm helsegevinst, som vil overgå den helserisiko som bruk av e-sigaretter medfører for ikke-røykere, sier han til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lungelege: – Lurt å være skeptisk til e-sigaretter

– Ikke stor fristelse for ungdom

I sommer uttrykte WHO bekymring knyttet til doblingen i bruk av e-sigaretter blant unge de senere årene. Lund mener det er sunt med en viss skepsis til et nytt nikotinprodukt, men sier fordoblingen er udramatisk.

Videre viser han til studier fra England, der e-sigaretter har vært lovlig en tid, som viser at antall røykere har gått ned, mens salget av e-sigaretter har gått opp. Han tror ikke e-sigaretten utgjør en stor fristelse for ungdom som ikke er predisponert for røyking.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

36 prosent halverte sigarettbruk

Forskere fra SStorbritannia og New Zealand har undersøkt hvor mange som sluttet eller halverte røykingen med minst 50 prosent ved hjelp av e-sigaretter.

I tillegg har de sett på uønskede effekter ved korttidsbruk av slike enheter.

Forskningen er en oppsummering av tidligere studier, skriver Cochrane i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Barneleger advarer mot nikotinbeholdere til e-sigaretter ..

I oppsummeringen fant forskerne at om lag ni prosent av røykere som brukte e-sigaretter klarte å slutte å røyke i inntil ett år, mens rundt fire prosent av røykerne som brukte e-sigaretter uten nikotin klarte det samme.

Blant de som reduserte sigarettbruken med over 50 prosent, fant man at rundt 36 prosent av de som bruker e-sigaretter halverte antall vanlige sigaretter, mens 28 prosent i placebo-gruppen klarte tilsvarende.

Ingen alvorlige bivirkninger ble registret ved kort til middels lang bruk av e-sigaretter, skriver Cochrane.

Resultater i riktig retning

Forskningsleder Karl Erik Lund understreker at det ennå foreligger relativt få undersøkelser av e-sigaretter, men sier at resultatet peker i riktig retning.

– Oppsummeringen til Cochrane viser at e-sigaretter har effekt på røykeslutt som er minst like god eller bedre enn de nikotinholdige legemidlene, og halverer sigarettkonsumet for de som fortsetter med begge deler. Fordi e-sigaretter er langt mer populære blant røykerne enn legemidlene har e-sigarettene et større potensial for å redusere røyking, sier Lund.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Er det lov å kjøpe e-sigaretter i Norge?

Han påpeker også at de helsemessige korttidseffektene også er små, men at det ennå er for tidig å vurdere langtidseffektene.

– Eventuell økning i kreftrisiko vil først kunne observeres etter to-tre tiår, men det kjemiske innholdet i e-sigarettene skulle tilsi at kreftrisikoen er meget lav. Når det kommer til hjerte- og karsykdommer, burde man allerede ha sett effekten, sier han.

Tidligere undersøkelse fremstilt feil

Han mener den japanske undersøkelsen som viste at e-sigaretter inneholder opptil ti ganger så mye kreftfremkallende stoffer som vanlig tobakk, ble fremstilt feil.

– Forskerne undersøkte ti av 450 typer e–sigaretter på det japanske markedet. En av disse inneholdt formaldehyd over grenseverdien for helserisiko, et stoff som kan være kreftfremkallende. Giften ble sannsynligvis dannet ved en ekstrem oppvarming av godset i e-sigaretten. Dette skyldes et overdimensjonert batteri, og har ikke noe å gjøre med innholdet i væsken som fordampes, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lund mener det er langt verre at slike oppslag skremmer røykere fra å gå over til e-sigaretter, som han sier er et mye mindre skadelig alternativ.

Les også: – Derfor damper vi e-sigaretter

Bør få markedsadgang

Forskningslederen mener det japanske forsøket illustrerer viktigheten av produktregulering, og han er positiv til at EU kommer med retningslinjer for produksjon av disse sigarettene.

– Kvalitetskontroll av e-sigaretter er svært viktig. På denne måten kan man luke bort salget fra useriøse aktører, sier han.

Han mener det er viktig å fortsette å forske på e-sigaretter, men håper den nye studien kan endre holdningene hos norske helsemyndigheter.

– Etter mitt skjønn bør e-sigaretter få markedsadgang og få konkurransevilkår som er bedre enn de livsfarlige sigarettene. De bør være billigere, bedre synlige og mer attraktive enn sigarettene, sier han.