Ny rapport: Folk dør av dårlig luft i Oslo

Kaldt vær og forurensing fører til at luft presses ned over bygryta. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Kaldt vær og forurensing fører til at luft presses ned over bygryta. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Luftkvaliteten i Oslo er til tider så dårlig at flere med hjerte- og lungeplager dør i perioden etter dager med ekstra høy luftforurensning, skriver VG.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Forskerne har sett på om lag 50.000 dødsfall i Oslo gjennom ti år, og sammenholdt tidspunktet for dødsfallene med dager der Oslo-luften er dårligst.

– Vi har dokumentert at det er høyere dødelighet i hovedstaden etter dager med høy forurensning. sier Pål Rosland, sjefingeniør i Statens vegvesen, til VG.

Dødeligheten er høyest tre til fem dager etter at forurensningen når sine toppnivåer, ifølge en rapport fra forskere ved Folkehelseinstituttet, Statens vegvesen og medisinsk fakultet ved Universitetet i Oslo.

– Funnene i undersøkelsen er alvorlige, fordi det angår så mange, kanskje opptil 100.000 mennesker som bor i de mest berørte områder i Oslo, sier han.

Les også: – 450.000 dør for tidlig i Europa grunnet luftforurensing

Luftforurensningen er høyest på målestasjonene på Smestad, i Bygdøy allé og Hjortnes på Oslo vest – og på Alnabru og Manglerud på østkanten.

Svevestøv og utslipp av nitrogendioksid, NO2, er de mest alvorlige kildene til helseskadelig luftforurensing.

– Innenfor fem dager etter høy forurensning i nærmiljøet, økte dødeligheten markant. Risikoen var høyest etter høye nivåer av svevestøv, sier Rosland.