Fredsprisvinneren: – De drepte er våre alles barn

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en de mørkeste dagene i menneskehetens historie, sier fredsprisvinner Kailash Satyarthi om angrepet i Peshawar i Pakistan. – Hjertet mitt er knust, sier Malala Yousafzai.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Hjertet mitt blør for de etterlatte familiene. En av de mørkeste dagene i menneskehetens historie. De drepte i dag er våre alles barn, skriver Satyarthi på Twitter.

Han ber om handling for å hindre slike angrep i fremtiden.

– Barn er det første offeret for vold og krig. Det er på tide at vi alle kommer sammen og får slutt på denne volden, fortsetter fredsprisvinneren.

Bakgrunn: 130 døde i skoleangrep i Pakistan - dødstallene forventes å stige

Fredsprisvinner Malala Yousafzai sier hun er knust av den meningsløse og kaldblodige terrorhandlingen mot en skole i Peshawar i Pakistan.

– Uskyldige barn på skolen har ingen plass i en avskyelighet som dette. Jeg fordømmer disse fryktelige og feige handlingene, og står sammen med myndighetene og de væpnede styrken i Pakistan som så langt har gjort en berømmelig innsats for å løse denne grusomme situasjonen, sier Malala i en uttalelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg, sammen med millioner av andre fra hele verden, sørger over disse barna, mine brødre og søstre. Men vi vil aldri bli beseiret, sier hun.

125 barn bekreftet døde

Fortvilte foreldre flokket seg sammen utenfor Lady Reading-sykehuset i Peshawar, der ambulanse etter ambulanse ankom med døde skoleelever tirsdag ettermiddag.

– Gud, hvorfor tok du min sønn fra meg? Hvilken synd står mitt barn og alle disse barna bak, spurte moren til en 12-åring som ble drept i angrepet.

Minst 125 barn er bekreftet døde i angrepet mot skolen som drives av det pakistanske militæret. De fleste av elevene på skolen er barn av militæransatte og soldater i hæren, og flere av lærerne er gift med militært personell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Statsminister Nawaz Sharif kaller massakren en nasjonal tragedie. Han reiste til Peshawar da omfanget av angrepet ble klart.

Gjengjeldelse

Til sammen 500 elever og lærere skal ha vært til stede da seks væpnede menn, kledd i militæruniformer, stormet skolen i 13-tiden lokal tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vitner har fortalt hvordan skolen ble rystet av en eksplosjon før mennene gikk fra klasserom til klasserom og skjøt barn.

Talibans pakistanske fløy tok raskt på seg ansvaret. Angrepet var en hevn for hærens militæroffansiv mot det som lenge har vært Taliban- og al-Qaida-opprøreres fristed i Nord-Waziristan.

– Vi angriper skolen fordi hæren angriper våre familier. Vi vil at de skal føle vår smerte, sa talsmann Muhammad Umar Khorasani i den pakistanske fløyen av Taliban til AFP mens angrepet fortsatt pågikk.

– Vi har både snikskyttere og selvmordsbombere. De har ordre om å skyte eldre studenter, men ikke barn, la han til.

Fire timer etter at angrepet startet, erklærte den pakistanske hæren at angrepet var over og Taliban-opprørerne drept. Minst 125 barn har mistet livet.

Ventet gjengjeldelse

Det har vært forventet at Taliban ville gjengjelde offensiven i Nord-Waziristan, ifølge Helge Lurås, leder for Senter for internasjonal og strategisk analyse (SISA).

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er en ren gjengjeldelse fra Taliban. At angrepet er rettet mot et mykt mål, og ikke mot hæren, kan være et tegn på at pakistanske Taliban er svekket, mener han.

– De har nok ikke oversikt over hvilken effekt dette angrepet kan ha i det pakistanske samfunnet. Det kan bidra til å svekke Taliban ytterligere på sikt.