Høyre fikk nytt varslingsbrev fra Kristiansund

Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer igjen og igjen at han ikke har instruert styrelederen i Helse Midt-Norge om tomtevalget. Men han vil ikke svare på om han har gitt uttrykk for sin mening om hvor sykehuset bør ligge. 
Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Helse- og omsorgsminister Bent Høie svarer igjen og igjen at han ikke har instruert styrelederen i Helse Midt-Norge om tomtevalget. Men han vil ikke svare på om han har gitt uttrykk for sin mening om hvor sykehuset bør ligge. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høyre-politikere i Kristiansund sendte mandag et nytt varslingsbrev rettet mot sin egen statsråd. Helseminister Bent Høie nekter fortsatt å svare på om han har sagt sin mening om tomtevalget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I helgen sendte lokallaget i Kristiansund, med ordførerkandidat Vidar Solli i spissen, et varslingsbrev til Høyres sentralledelse. Lokalpolitikerne ba om at helseminister Bent Høies rolle i sykehusstriden på Nordvestlandet skulle granskes, men kravet ble raskt avvist av partiets generalsekretær.

Nytt brev

Mandag gikk en ny epost fra Kristiansund til Høyres Hovedorganisasjon i Oslo.

– Vi har forventninger til at Høyre vil behandle dette på en ordentlig måte. Det er nettopp slik en varslingssak skal fungere. Dette må undersøkes videre, sier Solli.

Han regner med at generalsekretær Lars Arne Ryssdal vil ta saken videre denne gangen og mener det første brevet ble avvist fordi formuleringene var for runde og generelle i formen.

– Jeg har mottatt brev, og har sagt at jeg vil gi Kristiansund Høyre et svar på begge brev på et senere tidspunkt. Utover dette er det ikke kommet opp noe som gir grunnlag for nye kommentarer i dag, sier Ryssdal til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

To spørsmål

Lokalpolitikerne har spisset formuleringene rundt to spørsmål. Det første dreier seg om situasjonen rundt avgangen til styreleder Marthe Styve Holte i Helse Midt-Norge nylig.

Sykehusforkjemperne i Kristiansund mener press og påvirkning åpnet veien for at Ola H. Strand kunne ta plassen som styreleder i helseregionen og Daniel Haga steppet inn som administrerende direktør.

– Dette er en direktør som var selve arkitekten bak forslaget om å legge ned sykehuset i Kristiansund og satse på Molde. Det er et problem hvis det har foregått en prosess for å få til en utskifting, sier Solli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det andre spørsmålet gjelder om Høie allerede har bestemt seg for tomtevalget. Og i så fall om han har gitt uttrykk for det overfor noen i styret.

– Vi mener dette er spørsmål Høie må svare på, sier Solli.

– Bryter loven

Lokalpolitikerne mener Høie har brutt helseforetaksloven ved utidig påvirkning av prosessen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I tillegg mener de han kan ha gjort seg skyldig i brudd på forvaltningsloven. Det underbygges med at kravene til saksbehandling ikke er tilstrekkelig oppfylt fordi administrerende direktør i helseforetaket gikk av bare dager før innstillingen til styret skulle legges fram.

Helseministeren vil overfor NTB ikke svare på om han har drevet indirekte påvirkning eller gjort sitt synspunkt om tomtevalg kjent.

– Jeg har jevnlig kontakt med styrelederne i alle helseregionene. Det er en del av oppgaven som eier å ha samtaler om vanskelige saker. Det har jeg gjort også i denne saken, sier Høie, og tilføyer at det er viktig at styret tar beslutning på selvstendig grunnlag.

Avgjør saken fredag

I Kristiansund er det tydelige og voksende kravet at saken må utsettes på grunn av uro rundt prosessen. Det vil ikke Høie være med på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne saken har vært utsatt veldig mange ganger. Jeg tror det er klokt å få tatt en avgjørelse nå. Så sant styrene i de to helseforetakene behandler saken, så er det min intensjon å trekke en endelig konklusjon på fredag, sier Høie.

Sykehussaken behandles på styremøtet i helseforetaket onsdag, i helseregionen torsdag og så av helseministeren i foretaksmøte på fredag.