– Historien om Odin må ikke få gjenta seg

Katrine Olsen Gillerdalen starter Odin-stiftelsen sammen med Elisabeth Hatland. I en pressemelding forteller Olsen Gillerdalen at hun har et mål om at ingen barn skal gå gjennom det sønnen hennes gjorde.
Katrine Olsen Gillerdalen starter Odin-stiftelsen sammen med Elisabeth Hatland. I en pressemelding forteller Olsen Gillerdalen at hun har et mål om at ingen barn skal gå gjennom det sønnen hennes gjorde.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Katrine Olsen Gillerdalens 13 år gamle sønn Odin tok livet sitt i mars etter at han var blitt mobbet i mange år. Nå starter hun Odin-stiftelsen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om stiftelsen:
  • Stiftelsens formål er å være en ideell stiftelse som ved hjelp av økonomiske bidrag skal drive med forebyggende arbeid mot mobbing og eventuelt ettervern. Odin-stiftelsen ønsker å påvirke for opprettelsen av et ressurs- og kompetansesenter for både barn og voksne, som har blitt utsatt for mobbing.
  • Representanter fra Odin-stiftelsen ønsker å hjelpe personer som er utsatt for mobbing, med henvisninger til hva deres rettigheter er, og hvor de blant annet kan søke juridisk bistand og psykologtjenester. Odin-stiftelsen sikter også på foredragsholdende arbeid. I den forbindelse vil representanter fra stiftelsen reise rundt i landet for å holde foredrag om egne erfaringer og arbeidet mot mobbing.
  • Før jul starter stiftelsen en julekampanje, hvor man via nettsiden www.odinstiftelsen.no kan gi en alternativ julegave i form av donasjon til stiftelsen. På denne måten kan man gi en gave med mening, og samtidig støtte kampen mot mobbing.
  • Styret i Odin-stiftelsen består, ved etableringen, av Elisabeth Hatland (moren til Villemo Hatland), Katrine Olsen Gillerdalen (moren til Odin) og advokat Tony A. Vangen fra Advokatfirmaet Elden DA.

Stiftelsen skal drive forebyggende arbeid mot mobbing og hjelpe dem som har blitt plaget. Odins mamma starter stiftelsen med en annen mor som også opplevde at datteren ble mobbet.

– Vi så et behov der ute og støtten fra folk har hjulpet oss å stå i dette, sier Katrine Olsen Gillerdalen til ABC Nyheter.

Hun forteller at tanken om at hun måtte gjøre noe kom raskt etter at Odin døde. Sammen med mammaen til Villemo Hatland, som sammen med moren arrangerte fakkeltoget mot mobbing, ønsket de å gjøre noe mer for å jobbe mot plagingen.

Les også: ABC Nyheter - Historien om 13 år gamle Odin som tok livet...

Ville fortsette med arbeidet

Dette resulterte i Odin-stiftelsen, en stiftelse med formål om å hjelpe barn og voksne som sliter i en vanskelig mobbesituasjon.

– Vårt endelige mål er å få slutt på all mobbing. Vi har jo vært der selv, så vi er veldig glade for å få hjelpe andre som trenger det, sier Olsen Gillerdalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I første omgang ønsker de to å tilegne seg kunnskap slik at de kan hjelpe barn og foreldre i lignede situasjoner.

– Alle skal få samme behandling dersom de opplever mobbing, uansett hvilken skole de går på, mener hun.

Les også: Hva gjør du hvis barnet ditt mobber andre?

Opplever å ikke bli tatt på alvor

Olsen Gillerdalen tror mange opplever ikke å bli tatt på alvor dersom de melder fra om en mobbesituasjon. Dette ønsker mødrene å gjøre noe med.

– Vi ønsker å være med å finne løsninger. Man har jo en handlingsplan for nesten alt annet. Begynner det for eksempel å brenne, vet alle hva de skal gjøre. Men kommer det et barn og sier at det blir mobbet, vet ikke alle hvordan de skal håndtere det, sier Odins mamma.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olsen Gillerdalen og Hatland håper stiftelsen kan utvikles og at de etter hvert kan jobbe med prosjektet på fulltid.

– Vi har fått tusenvis av historier tilsendt og tror disse bare er toppen av isfjellet, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror den massive støtten også kan være et tegn på at det er et behov for tiltak i samfunnet, og understreker at plagingen er en subjektiv ting.

– Det er den som opplever å bli mobbet, som avgjør om det faktisk er mobbing. Problemet er alltid så stort som det barnet som blir mobbet opplever det som, sier Olsen Gillerdalen.

Olsen Gillerdalen forteller at de ønsker å være med å påvirke hvordan skolene jobber med retningslinjene mot mobbing. Hun tror fakkeltoget og engasjementet i etterkant av at hun sto frem med Odins historie har vært med å få mange til å innse at mobbing er et problem i norsk skole.

– Ofte tenker nok skoleledelsen som mottar mobbehenvendelser, at dette er enkeltsaker. De glemmer å se det i sammenheng og innrømme at dette faktisk er et problem, sier hun.

Les også: Dette bør du gjøre hvis barnet ditt blir mobbet

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Har du opplevd at den politiske støtten har fortsatt etter fakkeltoget?

– Ja, jeg har opplevd politikerne som veldig støttende og medmenneskelige. Det virker som de virkelig ønsker å hjelpe og signalisere at mobbing ikke er greit, sier hun.

Vi har alt fått noen donasjoner og er utrolig takknemlige. De gjør at vi hele tiden kan fortsette arbeidet vårt litt til, legger Odins mamma til.