Leif A. Lier: – Eldste trikset i boka

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo-politiet falt for det eldste trikset i boka da en asylsøker klarte å lure seg inn på fredsprisutdelingen i Oslo rådhus onsdag, mener den tidligere polititoppen Leif A. Lier.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Å snike seg inn bak noen som har lovlig adgang er det eldste trikset i boken. Det er rett og slett en kjempeglipp, sier Lier til Aftenposten.

Den mexicanske studenten løp opp på scenen i Oslo rådhus da Malala Yousafzai skulle motta sin fredspris. Før seremonien startet, hadde han klart å snike seg gjennom to politikontroller på vei inn, uten å vise verken billetter eller ID-kort.

Leif A. Lier sier det er utrolig at Oslo-politiet ikke klarte å stanse mexicaneren.

– Dette skjer på fotballkamper og andre steder der folk prøver å snike seg inn for å unngå å betale. Men her er det ikke snakk om en fotballkamp med 25.000 tilskuere, her er det et lukket arrangement med høy sikkerhet. Det er utrolig at ikke Oslo-politiet har hatt et system der de har sluppet inn én og én person, sier han.

Lier mener derimot at det ikke er rart at mannen ikke ble avslørt av sikkerhetsvaktene inne i salen etter at han først hadde lurt seg inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det har nok virket ganske tilforlatelig at en person med kamera har gått sammen med de offisielle fotografene, sier Lier.

Reaksjon: Mexicaner fikk forelegg etter Nobel-aksjon

Massiv støtte

Aksjonen har utløst en storm av støtte på Facebook-siden hans og nettsidene til den mexicanske avisa La Jornada.

«Takk Adán for at du ber verden snu seg rundt og se hva som foregår i Mexico. Det vi gjennomlever, er et alvorlig angrep på menneskeheten, noe som overskrider alle grenser», skriver en person i kommentarfeltet til La Jornada.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En annen ber norske myndigheter om ikke å utlevere ham til Mexico, for «ellers får vi enda en forsvunnet».

Andre kommentarer, ikke minst i den mer konservative avisa Excélsior, gir uttrykk for at han har brakt skam over Mexico ved å avbryte en verdig seremoni, og at det Malala og Pakistans befolkning opplever, er enda verre enn Mexico.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Politiet refses etter svikt i Nobel-sikkerhet

43 studenter

Den unge studenten, kom seg opp på scenen med et rødflekket mexicansk flagg, åpenbart for å skape blest om forsvinningen til 43 studenter i delstaten Guerrero som har utløst en bølge av protester mot den ekstreme volden Mexico gjennomlever.

Ifølge hans egen Facebook-side studerer den unge studenten internasjonale relasjoner ved det statlige universitetet UNAM i Mexico by, og aksjonen i Oslo var planlagt allerede i oktober.

Tirsdag kveld varslet den 21 år gamle mexicanske studenten sin bror om sine planer.

21-åringens tvillingbror bekrefter overfor nyhetsbyrået Associated Press at det var hans bror som sto bak inntrengningen under nobelseremonien i Oslo rådhus onsdag, skriver Aftenposten.

Aksjonisten som nå sitter i politiets varetekt i Oslo, ringte tvillingbroren sin tirsdag og sa han ville demonstrere under fredsprisseremonien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– IKke voldelig

Ifølge sin Facebook-side bestemte han seg allerede 5. november for å sette til side sine egne interesser og handle til det beste for landet sitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tvillingbroren forteller til nyhetsbyrået at broren verken er voldelig eller radikal.

– Han visste at hvis han gjorde dette, ville han være tryggere i Norge enn i Mexico. Han er redd for å bli sendt tilbake. Han vet at etter en slik handling, vil «narkomyndighetene» i Mexico kunne komme til å bruke vold og trusler mot ham, sier aksjonistens bror til nyhetsbyrået.

21-åringen ankom Norge 26. november, og søkte tirsdag om politisk asyl. Oslo-politiet opplyste onsdag kveld at han er siktet for hendelsen, og at han skulle avhøres samme kveld.

Mexicos ambassadør til Norge, Luiz Javier Campuzano Pina, sa onsdag at han har forståelse for studentens budskap, men mener han valgte feil sted og metode.