Mot Robert Erikssons forslag til oppmyking av arbeidsmiljølovenLO går til to timers streik mot mer åpning for midlertidige ansettelser

FØRSTE GANG SIDEN 2003: Arve Bakke og Gerd Kristiansen varsler kraftige reaksjoner mot regjeringens forslag til endringer av Arbeidsmiljøloven.  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
FØRSTE GANG SIDEN 2003: Arve Bakke og Gerd Kristiansen varsler kraftige reaksjoner mot regjeringens forslag til endringer av Arbeidsmiljøloven. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

LOs sekretariat vedtok mandag enstemmig en politisk streik mot regjeringens forslag om mer åpning for midlertidig ansatte i Arbeidsmiljøloven.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Skjer dette, blir den norske modellen dau som en sild!

Det sa Fellesforbundets leder Arve Bakke da LO-ledelsen mandag ettermiddag innkalte til pressekonferanse om den politiske streiken LO-sekretariatet i dag vedtok.

- Med forslaget regjeringen har fremmet, kan en fjerdedel av ansatte i enhver bedrift, være midlertidig, sier LO-leder Gerd Kristiansen.

I dag er det anledning til å ansette midlertidig der arbeidet er av midlertidig karakter. I gjennomsnitt utgjør det nå 10 prosent av de ansatte. Regjeringens forslag innebærer at arbeidsgiverne kan gi opptil 15 prosent av sine ansatte midlertidig ansettelse på toppen av dette.

Følger Stortingets takt

Formelt er det LOs medlemsforbund som må vedta streik. Men det er liten tvil om at dette vil bli fulgt opp.

- Vi har ikke vedtatt tidspunktet. Det vil vi tilpasse til Stortingets timeplan for behandling av regjeringens forslag om endring av Arbeidsmiljøloven, sa LO-leder Gerd Kristiansen om vedtaket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

LO har ikke ført noen politisk streik siden 2003, mot Bondevikregjeringens budsjett. Organisasjonen regner at streiken vil finne sted i månedsskiftet januar/februar.

LOs sekretariat drøftet mandag 8. regjeringens forslag til endringer i arbeidsmiljøloven og sosialtjenesteloven om å åpne for midlertidig ansettelser. Ved siden av streik, vedtok de oppfordringer om mearkeringer rundt i hele landet.

BAKGRUNN: Eriksson skaper splid mellom KrF og Venstre

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Streik i YS også

Også YS, en annen stor hovedsammenslutning, har vedtatt å gå til streik.

- Forbundene i YS har gitt tydelig beskjed om politisk streik på nyåret, sier YS-leder Jorunn Berland i en pressemelding.

Men allerede i morgen, tirsdag, vil YS-organisasjonen Parat lamme flytrafikken en time fra klokka 13, i protest mot regjeringens forslag.

Dermed står de store organisasjonene på arbeidstakersiden sammen mot regjeringens forslag om å åpne opp for mange flere midlertidige stillinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi konstaterer at regjeringen ignorerer alle advarsler. Regjeringen er i ferd med å føre arbeidslivet i fullstendig feil retning. YS frykter at midlertidige ansettelser blir hovedregelen.

Slik begrunner Berland den politiske streiken som nå planlegges. YS mener forslaget fra regjeringen vil føre til et B-lag i arbeidslivet, hvor arbeidstakerne må gå fra den ene midlertidige jobben til den neste. Unge arbeidstakere er spesielt utsatt.

- De gikk ikke til valg på dette

- Forslaget fra regjeringen vil forsterke tendensen vi allerede har sett i norsk arbeidsliv, der det blir færre fast ansatte, sier Arve Bakke.

Han framhever endringa av permitteringsreglene pluss bruken av innleid arbeidskraft som hovedårsaker.

- Bemanninsselskapene gir ned til to dagers kontrakter. Det kan de gjøre fordi deres ansatte er fast ansatt hos dem, men uten at de har lønn i mellom oppdrag.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ser nå konturene av det tredelte arbeidslivet: De fast ansatte, de midlertidig ansatte og de ansatte i bemanningsforetakene. I prosenter kan vi se at det utgjør en kvartpart.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De gikk ikke til valg på dette. Hadde de fortalt velgerne det de nå har lagt fram for Stortinget, hadde de ikke blitt valgt, hevder lederen av den største organisasjonen i privat sektor, Fellesforbundet.

– Verst for kvinner og ungdom

Mette Nord, som leder landets største fagorganisasjon, Fagforbundet, advarer om at endringene i Arbeidsmiljøloven som LO håper vil bli stoppet i Stortinget, rammer kvinner og unge verst.

– Et overveldende flertall av de som nå går i midlertidige stillinger, er kvinner. Å legge opp til enda mer, vil ramme kvinner, unge kvinner og gravide kvinner, sier hun.

Det kan gå utover norsk konkurransekraft, ifølge Mette Nord.

– Å bygge kompetanse krever fast ansatte som våger å engasjere seg. Bedriftene vil ikke investere i 25 prosent av de ansatte.

Hva betyr det for deg?

LO har laget følgende huskeliste om hva de ser som konsekvenser for den enkelte hvis jobben blir midlertidig:

  • Sjefen avgjør om du har fortsatt jobb
  • Uten fast jobb får du ikke lån til egen bolig
  • Antall jobber øker ikke. Det blir flere midlertidige og færre faste jobber.
  • Famtiden blir preget av ulike korttidsjobber avbrutt av arbeidsledighet
  • Mindre kompetansebygging hvis du snart må slutte igjen
  • Vanskeligere å varsle om farlige situasjoner på arbeidsplassen
  • Økt fare for ulykker og uførhet
  • Mindre eller ingen tjenestepensjon
  • Mer kriminalitet i arbeidslivet
  • Mer press for overtid, kvelds-, natt- og søndagsarbeid og risikofylte oppdrag.

Saken er oppdatert