Orion skutt opp i verdensrommet

Artikkelen fortsetter under annonsen

NASA klarte fredag omsider å skyte opp Orion, romfartøyet som er bygget for en dag å kunne fly astronauter til Mars.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytingen skulle egentlig ha skjedd torsdag, men dårlig vær og tekniske problemer gjorde at den ble utsatt. Presis klokken 13.05 norsk tid fredag ble den ubemannede romkapselen Orion skutt opp med Delta IV-raketten fra Cape Canaveral i Florida.

Den 24-etasjers raketten ble skutt opp over Atlanterhavet og fortsatte ferden gjennom en delvis skyet himmel før den gikk inn i bane rundt jorda.

Testturen skal ta drøye fire og en halv time, og på den tiden skal Orion-kapselen kretse rundt jorda i to lange omløp, før den vender tilbake til jorda med en hastighet på omkring 32.000 kilometer i timen.

Hjemme til kvelden

Går alt som det skal, daler kapselen ned i fallskjerm i Stillehavet sørvest for San Diego i 18-tiden norsk tid.

Utviklingen av Orion-fartøyet har pågått i mange år, og oppskytingen er det første forsøket på å sende kapselen ut i verdensrommet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppskytingen skapte trafikkork i området rundt romflyplassen i Florida da skuelystne forsøkte å få et glimt av den historiske hendelsen.

– Jeg tror dette er en stor dag for verden, for folk som kjenner og liker verdensrommet, sier NASA-sjef Charles Bolden.

Drømmer om Mars

Orion, som er bygget av Lockheed Martin, er et fartøy designet for lange romferder. NASAs drøm om å sende mennesker til Mars hviler i stor grad på den uprøvde kapselen.

I første omgang er det meningen at astronauter skal besøke en asteroide, før en Mars-ferd tidligst står for tur om 20 år.

Fredag reiser Orion 5.800 kilometer ut i verdensrommet. Ikke siden Apollo-programmet og månelandingene på 60- og 70-tallet har et fartøy av denne typen reist så langt vekk fra jorda.

NASA har brukt mer enn 9 milliarder dollar – rundt 64 milliarder kroner – på å utvikle Orion, som skal foreta sin andre testflygning, også den ubemannet, om rundt fire år.

En tredje flygning er anslått å skje i 2021, og denne gangen skal to astronauter være om bord når kapselen etter planen sendes høyt over månen.