Hevder torpedo hadde inkassooppdrag mot Wiborg i København

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den Spania-bosatte eks-forretningsmannen Arne Tollefsen hevder han i juni 1994 overhørte to samtaler der et inkassooppdrag mot Gardermoen-varsleren Jan Wiborg ble bestilt. Oppdragsgiver skal ha vært en person på Stortinget.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ALICANTE, SPANIA (ABC NYHETER): Tollefsen har i en årrekke vært en kjent skikkelse i Oslos kriminelle underverden, og var blant annet politiinformatør i jakten på det stjålne maleriet Skrik i 1994.

ABC Nyheter møtte Tollefsen i Albir i Alicante, der han for første gang forteller hva han skal ha opplevd uken før sivilingeniør Jan Wiborg ble funnet død og naken i en blodpøl på bakken utenfor sitt hotellrom i København 21. juni 1994. Like før hadde Wiborg truet med å avsløre hvem som sto bak påstått triksing med tåkemålinger på Hurum i forbindelse med lokalisering av ny hovedflyplass.

Den ene personen Tollefsen omtaler, døde for noen år siden.

– NN kommer og sier at han har fått en inkasso på en person som heter Wiborg. Og han drev med målinger nedpå Hurum og så videre. Og han skyldte penger til en på Stortinget, sier Arne Tollefsen til ABC Nyheter i videoen øverst i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reaksjon: Høyre-politiker om navngitt torpedo i Wiborg-saken: – Alvorlige påstander

– Måtte stoppe han fyren

Ifølge Tollefsen hørte han ved to anledninger samtaler der et oppdrag mot Wiborg ble diskutert. Bakgrunnen var at han selv hadde møter med en kjent torpedo i Oslo. Torpedoen ble oppsøkt av en såkalt «megler», det vil si en som formidlet oppdrag. Megleren og torpedoen flyttet seg til et bord få meter unna, og Tollefsen sier han hørte hele samtalen.

– De flyttet seg bare til bordet ved siden av. Jeg hørte at NN kom med et inkassooppdrag, at de måtte stoppe han fyren, og kreve inn penger. Han skyldte penger til en Stortingsaktør, et medlem på Stortinget, hevder Tollefsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Så det var ikke bare en ren pengeinndriving?

– Nei, det tror jeg ikke, sier Tollefsen, som selv drev et inkassobyrå i flere år.

Noen dager senere skal megleren ha kommet tilbake. Også da flyttet de seg et stykke unna, men Tollefsen skal ha hørt samtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det som skjer da er at de må reise ned og stoppe han, han skal presentere noe i København for pressen og andre kanaler, opplyser Tollefsen, og beskriver «megleren» som stresset.

Dagen etter dro han til samme sted for å sjekke om torpedoen var der. Det var han ikke, ifølge Tollefsen.

Les også: Hevder Gardermoen-varsler Jan Wiborg ble drept

Eks-Kripos-sjef mener det er troverdig

ABC Nyheter var i Spania sammen med forfatter Knut Lindh, som tidligere i høst kom med boken «Hvem drepte Jan Wiborg?». Lindh har sendt de uredigerte opptakene av samtalene med Arne Tollefsen til Oslos politimester Hans Sverre Sjøvold og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen. Han skriver at han har «håp om en grundig vurdering, som vil føre til at denne saken omsider blir etterforsket».

Lindh skriver også i brevet at han har fått to tidligere politifolk til å vurdere opptakene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den ene er Jan-Arnt Skjolde, som hadde nær kontakt med sivilingeniør Jan Wiborg da han jobbet ved daværende Asker og Bærum politikammer. Skjolde mener uten forbehold at Jan Tollefsen snakker sant, skriver Lindh i brevet, og legger til:

«Dagen etter møtte jeg tidligere nestleder ved Kripos, Knut Holen, som kjenner Arne Tollefsen fra sin tid i politiet. Etter å ha sett videoopptaket av Tollefsen, konkluderte også Holen med at Tollefsens forklaring er sannferdig. Heller ikke han hadde noen forbehold i sin vurdering».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Knut Holen, som har vært leder av etterretningsseksjonen i Oslo-politiet og nestleder i Kripos, ønsker ikke å kommentere videoen. Men han sier til ABC Nyheter at han har godkjent brevet Lindh har sendt til Oslos politimester, der det fremkommer at han mener Tollefsens forklaring er troverdig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lanserte eks-kona og ukjent hallik som Wiborg-morder

Hadde jevnlig kontakt med Wiborg

– Det virker som om han har en sannhet i det han fremstiller. Jeg følte at han hadde mer på hjertet, han hadde mer å fortelle, sier Jan-Arnt Skjolde til ABC Nyheter.

Skjolde har mer enn 30 års erfaring fra politiet, blant annet som taktisk etterforsker og fra økonomisk kriminalitet i distriktene Asker og Bærum og Oslo.

Høsten 1993 hadde han jevnlig kontakt med Jan Wiborg, og ble en slags fortrolig for ham.

– Jeg opplevde ham som en hedersmann i den forstand at han hadde tro på sin sak. Han ble et offer, og det følte jeg han var. Han hadde evig tro på rettferdighet, slik jeg oppfattet ham, sier Skjolde, som slakter den danske politietterforskningen.

Les også: TV 2-profil fusket i reportasje om Gardermoen-varsler

Han tror ikke Wiborg begikk selvmord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg har vel stilt spørsmålstegn ved det. Jeg synes da jeg fikk vite om åstedsgranskingen som ble gjort av dansk politi, at dette er usedvanlig dårlig etterforskning, sier Skjolde til ABC Nyheter.

Han legger til:

– Det interessante er at Knut Holen og jeg, uavhengig av å vite om det, hadde samme inntrykk av Tollefsen. Han kunne fremskaffe adekvat dokumentasjon for det meste han har gjort. Han tar ikke dette ut av lufta uten videre. Det er ingen røyk uten ild. Dem han omtaler i videoen har vært rimelige suspekte, sier Jan-Arnt Skjolde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Norge mest korrupt i Skandinavia

Jubilerte med Leif A. Lier

I videoen sier Arne Tollefsen at han i sommer hadde 20-årsjubileum for Skrik-saken med tidligere politietterforsker Leif A. Lier på Theatercafeen i Oslo.

– Ja, det er korrekt, bekrefter Lier til ABC Nyheter.

Han sier Tollefsen gikk ut i det kriminelle miljøet med at det var utlovet en dusør for å få Munch-maleriet Skrik tilbake, og at de også hadde «en undercovergreie i Holland». Bekreftelsen Tollefsen viser frem i videoen fra Spania på at det var utlovet en dusør, er for øvrig signert av daværende leder for etterretningsseksjonen i Oslo-politiet, Knut Holen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Leif A. Lier kjenner Wiborg-saken fra mediene, og sier at «det er mange ting i den saken der». Han kjenner ikke til Tollefsens historie om at det skal ha blitt satt ut et inkassooppdrag på Wiborg – men han utelukker ikke at det kan ha skjedd.

Les også: Gardermoen-varslerens sønn sjokkert over TV 2-fusket

– Kan være troverdig

– Jeg kan ikke si hvor troverdig det er, men jeg har vært masse i dette miljøet, så det kan være troverdig. Det kan være troverdig, sier Leif A. Lier.

Han stiller seg uforstående til hva Arne Tollefsen mener med at Lier «er under press».

– For å bruke et godt norsk ord: Bullshit! Jeg har aldri opplevd noen gang at jeg er blitt styrt i noen form for etterforskning. Det er ikke sant i det hele tatt. Selv under Lillehammer-saken, som jeg var en vesentlig del av etterforskningen i, var det mange som hevdet at vi hadde fått ordrer gjennom regjering og politikere. Det er bare tull. Det er ingen som har stått og presset meg i noen retning. Det må han ha sagt for å gjøre seg interessant, sier Lier og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg vil si det sånn, jeg, at du kanskje bør legge på et lite filter. Det er i hvert fall ikke sant i det hele tatt. Det er ikke i nærheten av sant en gang. Jeg kjente «Tollef» i flere år før Skrik-saken. Han var tennis-instruktør og mye rart nedi Spania. Jeg hadde et greit forhold til ham. Men jeg har alltid hatt et lite filter når tingene kommer, sier Leif A. Lier.

Arne Tollefsen sier han gjerne stiller i avhør hos politiet, og eventuelt i en rettssak.

Pressesjefen ved Oslo Politidistrikt bekrefter at de har mottatt brevet og opptakene fra Knut Lindh, men vet ikke hva status for dette er nå.