Ønsker å fjerne alternativmedisin fra norske apotek

Alternativ medisinen er i hardt vær. Nå ønsker Civita å få homøopatiske legemidler ut av apotekene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Alternativ medisinen er i hardt vær. Nå ønsker Civita å få homøopatiske legemidler ut av apotekene. (Illustrasjonsfoto: Colourbox)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tenketanken Civita mener kunder kan bli lurt når homøopatmedisin selges side om side ved skolemedisin. Norsk homøopatiforening støtter seg til en 20 år gammel høyesterettsdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker du å få tak i homøopatiske legemidler i dag er apoteket stedet å gå. Alternativmedisinen klassifiseres som et legemiddel, og apoteket har leveringsplikt for alle homøopatiske legemiddel dersom du ber om det.

Denne ordningen har skapt debatt.

– Jeg er bekymret for en sammenblanding mellom skolemedisin og alternativ behandling, som bidrar til å gi inntrykk av at for eksempel homøopatiske legemidler har en medisinsk effekt, noe de ikke har. Jeg mener derfor at homøopatiske legemidler hører hjemme andre steder enn på apoteket, sier Paul Joakim Sandøy i Civita til NRK.

Sandøy, som er tidligere leder av Unge Høyre, sier til kanalen at en forskriftsendring er alt som skal til for å endre dette. Dette er en endring som kan fattes uten flertall i Stortinget.

Sandøy mener dagens lovverk kan være misvisende fordi det forbyr salg av homøopatiske midler andre steder enn på apotek. Etter hans oppfatning kan dette sende signaler om at legemidlene har større medisinsk effekt enn de har.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til NRK understreker han at det likevel er viktig at Legemiddelverket beholder kvalitetskontrollen. Han vektlegger at hans mål er at kundene skal ha et «riktigere inntrykk» av hva de kjøper, ikke å få ned salgstallene innen alternativ medisin.

Les også: – Et mål å redusere antall medisiner hver pasient får

Vil ha kvalitetsstempelet

Leder i Norsk Homøopaters Landsforbund, Solveig Aursnes, er ikke enig med Civita i at homøopatiske legemidler bør forbys på apoteker. Hun mener det er helt naturlig at legemidlene selges side om side med skolemedisinen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– At våre legemidler selges på apoteker er på bakgrunn av en høyesterettsdom som ble avgjort for omlag 20 år siden, og vi velger å forholde oss til denne, sier hun til ABC Nyheter.

Aursnes mener tilknytningen til apotekene er avgjørende til tross for en mistanke om at det gir en lavere omsetning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Legemidlene hadde blitt mer tilgjengelige dersom de kunne selges i helsekostforretninger som de gjør i utlandet, så salgsmessig hadde nok det vært gunstig. Men apotekene sikrer legemidlene et kvalitetsstempel som tilsier at de er gode og viktige, noe som er svært viktig for oss, sier hun.

I dag er Norges Naturmedisinsentral homøopatenes hovedleverandør, en leverandør Aursnes forsikrer om at har utstrakte kontroller hos produsentene.

Les også: Dyrker fremtidens medisiner langs Themsen

Kan prinsipielt selges overalt

Legemiddelverkets rolle i denne sammenheng er å fastslå om innholdet i produktet stemmer, forklarer medisinsk fagdirektør i Statens legemiddelverk Steinar Madsen til NRK.

Han understreker at det er viktig å skille mellom kvalitet og medisinsk virking, og legger til at verken han eller apotekene går gode for sistnevnte i homøopati-legemidlenes tilfelle. Madsen tror ikke utsalgsstedet er avgjørende:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nei, jeg tror ikke folk tror mer på virkningene enn om du kjøper disse i en helsekostforretning eller andre steder. Jeg tror de fleste er klar over forskjellen mellom kvaliteten på produktet og den medisinske virkningen, sier han til NRK.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han påpeker likevel at de alternative legemidlene ikke er farlige når de ender på apoteker, og at de derfor prinsipielt kan selges andre steder.

Les også: 2000 bruker pille mot alkosug

Forholder seg til regelverket

Ifølge Hilde Ariansen, kommunikasjonssjef i Apotek 1, er ikke omsetningen fra salg av alternative legemidler en viktig inntektskilde for Norges største apotekkjede.

De velger å holde seg til Legemiddelverkets retningslinjer.

– Apotek 1 forholder seg til regelverket som fastsettes av Statens legemiddelverk, sier hun til ABC Nyheter.

Leder i Norsk Homøopaters Landsforbund Solveig Aursnes, hadde ideelt sett at det var et tettere samarbeid mellom skolemedisinen og homøopatien.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun peker på utfordringer som overforbruk av antibiotika og en stadig økende trussel fra multiresistente bakterier.

– Jeg synes det er trist at skolemedisinerne ikke innser at et samarbeid mellom bransjene kan være gunstig. For eksempel i behandling av urinveisinfeksjoner eller kroniske betennelser kan vi bistå med et godt alternativ til antibiotikakuren.

– Hva tenker du om Helsedirektoratets påstand om at det ikke er noen dokumentert effekt av homøopatiske legemidler?

– Det er viktig å huske at forskning er selektiv: man velger hvilken forskning man ønsker å legge til grunne for slike vurderinger. Det er sant at noen rapporter viser at alternative medisiner ikke fungerer, men det er andre rapporter som viser at de gjør det. Akkurat det samme gjelder i kjemisk medisin, svarer hun.

Les hele Civitas rapport om Alternativ behandling her