20-åring frikjent for bildrap

Artikkelen fortsetter under annonsen

Etter at en ulykkesrapport fra Statens vegvesen ble lagt frem i retten, ble en 20 år gammel mann frikjent for bildrap. Det er trolig første gang i Norge at en slik rapport er lagt frem som bevis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den såkalte UAG-rapporten er laget av veivesenets egne regionale ulykkesgrupper. Rapportene har blitt laget etter alle dødsulykker på norske veier siden 2005, men har vært hemmeligholdt for etterlatte, politi og domstoler.

Da VG avslørte denne praksisen i mai i år, lovte veidirektør Terje Gustavsen at rapportene skulle gjøres mer tilgjengelige.

20-åringens advokat ba Statens vegvesen om å få UAG-rapporten bare få dager før Øvre Romerike tingrett skulle behandle saken mot hans klient, men tingretten dømte likevel mannen til 75 dagers fengsel.

Tirsdag ble imidlertid mannen frikjent for uaktsomt drap i ankesaken i Eidsivating lagmannsrett. En av årsakene var at rapporten fra veivesenets ulykkesgruppe avdekket en feil ved veien som ikke kom fram gjennom politiets etterforskning. 20-åringen ble dermed frikjent for bildrap, men dømt for å ha kjørt for fort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dommen var veldig deilig å få. Det er dette vi har prøvd å komme fram til hele tiden, fordi det er det riktige, og nå har vi nådd målet vårt, sier den 20 år gamle mannen til VG.

Advokat John Christian Elden var ikke involvert i saken, men var en av dem som reagerte kraftig på hemmeligholdelsen av ulykkesrapportene.

– Det er en meget viktig dom som gir håp for dem som er domfelt på sviktende grunnlag, og vil måtte tas i betraktning for dem som begjærer gjenåpning av sakene sine, sier han.