WHO: Én av tre kvinner offer for vold i hjemmet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tiltakene som skal hindre vold i nære relasjoner er ikke tilstrekkelige når en tredel av verdens kvinner opplever fysisk vold i hjemmet, mener WHO.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Verdens helseorganisasjon (WHO) publiserte fredag flere studier som viser utbredelsen av vold mot kvinner i verden. Myndighetene må bidra med mer ressurser i kampen, endre diskriminerende lover og iverksette tiltak som faktisk fungerer, er forfatternes oppsummering.

Mellom 100 og 140 millioner kvinner blir kjønnslemlestet og rundt 70 millioner jenter blir giftet bort før de fyller 18. Omtrent sju prosent av alle kvinner blir voldtatt, ifølge rapporten.

Studier viser også at i land med høy grad av likestilling blir kvinner utsatt for diskriminering, vold og mangel på tilstrekkelig helse- og rettstjenester.

Volden, som ofte eskalerer i konflikter og humanitære kriser, har dramatiske konsekvenser for ofrenes fysiske og mentale helse, slår WHO fast.

– Det finnes ingen tryllestav som kan fjerne vold mot jenter og kvinner, men vi har bevis på at holdnings- og atferdsendringer kan skje i løpet av én generasjon, sier professor og medforfatter Charlotte Watts.