UD avviser dårlig Kongo-samarbeid

Artikkelen fortsetter under annonsen

Samarbeidet mellom norsk og britisk diplomati for å få Joshua French ut av fengsel er blitt dårligere etter at Kai Eide ble tatt av saken som norsk spesialutsending, mener den dødsdømte nordmannens advokat.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere spesialutsending Kai Eide og Joshua Frenchs advokat, Hans Marius Graasvold, har delt oppfatningen om at samarbeid med Storbritannia er sentralt for å få norsk-briten ut av kongolesisk fengsel. Landets rolle i Kongo er langt mer omfattende og betydningsfull enn Norges.

Etter at Eide uventet ble tatt av oppgaven i april, tyder imidlertid mye på at dette samarbeidet skranter. Utenriksdepartementet (UD) har uttalt at de nå arbeider med en annen strategi enn Eide gjorde, men vil ikke si hva dette går ut på.

– Jeg har selv vært i kontakt med den britiske ambassadøren i Kinshasa som har gitt uttrykk for frustrasjon. Det er lite lurt å ekskludere britene fra dette samarbeidet, sier Graasvold til NTB.

Les også: Kongos president avslo møte om French

UD: Uforstående

Utenriksdepartementet bedyrer at Norges forhold til britene er utmerket i Kongo-saken. Kommunikasjonssjef Frode O. Andersen sier samarbeidet er godt og konstruktivt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg stiller meg uforstående til kritikken fra advokat Graasvold. Det å stå sammen med en stor aktør som Storbritannia er nyttig for oss, og vi er forhåpentlig også nyttige for dem i å løse denne saken, sier Andersen til NTB.

Under rettssaken mot French etter at Tjostolv Moland døde på cella, deltok en eller flere representanter fra den britiske ambassaden side om side med de norske inne i rettssalen. Disse personene skal i dag ikke lenger jobbe med saken, eller er reist fra Kongo. På spørsmål om hvem som holder i saken på britisk side i dag, ber det norske utenriksdepartementet NTB om å stille dette spørsmålet direkte til britisk UD.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ingen vet

Moren til Joshua French har snart tilbrakt et helt år i den kongolesiske hovedstaden hvor hun daglig sørger for sønnens livsopphold i det militære Ndolo-fengselet. På telefon fra Kongo sier hun til NTB at det har vært få tegn til noen ny giv eller strategi i arbeidet fra norsk UD etter at Eide forlot landet og saken i slutten av mars. Kari Hilde French sier også at det er viktig å ha Storbritannia på lag ettersom landet spiller en stor og viktig rolle i Kongo og som gir store bidrag til landets utvikling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge leder arbeidet med denne saken og avtalen er at britene skal støtte Norge. Men det er veldig vanskelig når britene ikke vet hva Norge gjør, sier Kari Hilde French.

– Mens Kai Eide var her fikk han britene på banen på en måte som ikke hadde skjedd tidligere. De er engasjert nå også, men det virker ikke som om britene vet noe særlig mer enn jeg og advokat Graasvold om hva Norge gjør, sier hun.

Heller ikke Kari Hilde French vet hvem på britisk side som holder i den dødsdømte sønnens sak.

Les også: French-advokat mener Kongo haler ut tiden

Plan slo feil

Da Joshua French i vår ble overført fra Ndolo-fengselet i Kinshasa og til en egen leilighet hvor han fikk hvile og legetilsyn, var planen at neste skritt skulle være løslatelse eller soningsoverføring til Norge. I bunnen for denne planen lå et langvarig arbeid av norske og britiske diplomater. Spesialutsending Kai Eide skal ha vært sentral i planene.

Etter hva NTB forstår var partene nær en løsning i sommer, men alt samarbeid ble ødelagt da en forvirret French kom seg ut av leiligheten og det ble offentlig kjent at han ble pågrepet av politiet alene på gaten. Siden da har 32-åringen vært tilbake i militærfengselet.