Høgskolen i Oslo og Akershus forbyr nikab

Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Illustrasjonsfoto: Stian Lysberg Solum (NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) innfører forbud mot ansiktsdekkende hodeplagg som nikab på enkelte studium fra 15. desember.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Frem til nå har Høgskolen i Oslo og Akershus kun hatt retningslinjer som har latt det være opp til hvert enkelt fakultet å avgjøre om de ønsker forbud eller ei. Innen 15. desember innføres forbudet for hele høyskolen, skriver NRK.

– I noen utdanninger er det viktig at studenten ikke bruker heldekkende ansiktsplagg. Derfor lager vi nye retningslinjer som er så tydelige at studentene vet hva slags krav vi stiller, sier rektor ved HiOA, Kari Toverud Jensen til NRK.

Les også: Erna tar gjerne ny niqab-debatt

27 år gamle Somia Salaouatchi, som leder Sisters corner, en organisasjon for muslimske kvinner, mener bruk av nikab er et problem i utdanningen. Selv studerte hun spesialpedagogikk på Universitetet i Oslo i to år, men sluttet da det ble lagt ned forbud mot bruk av ansiktsplagg.

– Veldig mange med nikab vil bli fratatt en viktig mulighet til å kunne bidra til samfunnet og bli uavhengige og selvstendige, sier Salaouatchi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mener niqab-forbud vil virke mot sin hensikt

Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) mener forbudet er fornuftig.

– Jeg er veldig klar på at jeg mener det er fornuftig å ha en regel som sier at når en er i klasserommet og skal bli undervist, samarbeide med andre elever, så skal man vise ansiktet sitt. Så jeg mener at flere bør gjøre dette og benytte seg av muligheten de har, sier Isaksen.