Bortførte jenters hjemby erobret av Boko Haram

Demonstranter deltar i et opptog mot Boko Haram, som bortførte over 200 skolejenter i april. Opprørere i islamistgruppen erobrer stadig flere landsbyer og byer.
Foto: Afolabi Sotunde (Reuters)
Demonstranter deltar i et opptog mot Boko Haram, som bortførte over 200 skolejenter i april. Opprørere i islamistgruppen erobrer stadig flere landsbyer og byer. Foto: Afolabi Sotunde (Reuters)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Boko Haram har erobret byen Chibok i Nigeria, hjembyen til de over 200 bortførte skolejentene, opplyser en lokal prest og en senator i landet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Chibok er tatt av Boko Haram. De har kontroll, sier presten Enoch Mark. Hans datter og niese er blant de 219 tenåringene som fortsatt er bortført av islamistgruppen. Mark og senatoren Ali Ndume sier islamistene angrep klokken fire torsdag ettermiddag.

– De ødela kommunikasjonsmaster og tvang innbyggerne til å flykte.

Bortføringene i april ga islamistgruppens fremrykning og den fattige byen sør i landet global oppmerksomhet. Chibok er symbolsk viktig både for regjeringen og islamistgruppen, og erobringen har sådd tvil om myndighetenes evne til å håndtere den brutale gruppens fremrykning.

Lovte sikkerhet

Nigerias president Goodluck Jonathan har flere ganger lovet å redde skolejentene, blant annet tirsdag denne uken, da han kunngjorde at han stiller til gjenvalg. I et møte i hovedstaden Abuja i juni, sa Jonathan og høytstående offiserer at de skal sørge for bedre sikkerhet i Chibok.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et vitne sier imidlertid til BBC at soldatene som skulle passe på byen, flyktet da Boko Haram kom torsdag.

– Alle sikkerhetsstyrker og soldater løp og forlot oss. De løp, de skjøt ikke, de bare løp unna, sier Musa Ali, som er med i byens borgervern. Han forteller at de forsøkte å skyte mot angriperne, men at de gikk tom for ammunisjon.

Flere angrep

Volden har tiltatt i styrke siden møtet i juli, og fredag kom det også meldinger om at opprørere fra islamistgruppen har erobret to nye landsbyer nordøst i Nigeria. Ifølge lokale kilder har Boko Haram tatt kontroll over nærmere 25 landsbyer i delstatene Yobe, Borno og Adamawa de siste månedene, som et ledd i sin kamp for å danne et islamsk kalifat nord i Nigeria.

Tre personer døde da et militærhelikopter styrtet nordøst i landet fredag, og vitner forteller om et selvmordsangrep ved en bensinstasjon i Nord-Nigerias største by Kano fredag kveld. En bil med to passasjerer kjørte inn i en tankbil, noe som førte til en eksplosjon og stor brann på stasjonen og en busstasjon i nærheten.

Det er ikke kjent om Boko Haram står bak helikopterstyrten og selvmordsangrepet, men det er rapportert om økt aktivitet fra islamistgruppen de siste ukene.