Basseng på kreftsykehus forblir stengtEnglepappa: – Et av de siste stedene jeg så Ylva le

YLVA OG ENGLEPAPPA: Magne Helander og datteren Ylva (7), som i fjor døde av kreft. Helander skrev etterpå boken Englepappa. Der forteller han historien om Ylva, men også om seg selv – hva han har lært om tilstedeværelse og nærheten til liv og død. Foto: Magne Helander/Englepappa
YLVA OG ENGLEPAPPA: Magne Helander og datteren Ylva (7), som i fjor døde av kreft. Helander skrev etterpå boken Englepappa. Der forteller han historien om Ylva, men også om seg selv – hva han har lært om tilstedeværelse og nærheten til liv og død. Foto: Magne Helander/Englepappa
Artikkelen fortsetter under annonsen

Terapibassenget på Radiumhospitalet er stengt - til pasienters fortvilelse. Espen Rognlien mistet kona av kreft, og har tilbudt seg å sette anlegget i stand gratis. Men nå opplyser helseministeren at videre drift ikke er prioritert.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skriver statsråden til stortingsrepresentant Olaug Bollestad (KrF), som har bedt Bent Høie (H) svare på hva han vil gjøre for å få bassenget på kreftsykehuset i drift igjen.

Varmtvannbassenget har vært et kjærkomment tilbud til kreftsyke og andre pasienter, og var i sin tid en folkegave. I 1993 ble Trivselsanlegget åpnet av dronning Silvia og dronning Sonja – og sistnevnte har siden vært der ved flere anledninger. Ukentlig har rundt 700 pasienter hatt glede av det unike tilbudet.

Blant dem var lille Ylva, som i fjor døde av en svulst på hjernen, bare syv år gammel. Hennes far Magne Helander sier at en av de siste gangene han så Ylva le, var i bassenget.

– Akkurat som alle de andre kreftbarna, elsket hun bassenget. Det var et av de stedene hun var svært fornøyd. Men det gjaldt ikke bare henne, det gjelder alle kreftbarna på hele Østlandet, sier Ylvas far Magne Helander til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– De har fysiske problemer med å bevege seg. Men alt oppheves når de er i vannet. Mange er blinde, bassenget er et utrolig viktig sted, sier Helander, som er daglig leder i stiftelsen Sykehusbarn.

Les også: Legionellasmitte på Radiumhospitalet

Steng etter legionellafunn

Men i mai 2013 ble anlegget stengt grunnet funn av legionellabakterier i vannanlegget på Radiumhospitalet, som smittet fire pasienter og tok livet av én. En storaksjon med desinfisering førte ikke frem. Siden har praktanlegget ligget brakk. Radiumhospitalet har ikke hatt råd til å utbedre bassenget og tilstøtende dusjanlegg og garderober.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har fått både brukere og pårørende til å reagere. Espen Rognlien i aksjonsgruppen «Trivselsgruppens Venner» mistet sin kone av kreft for to år siden. Hun var en flittig bruker av bassenget, som holdt 34 grader.

– Dette var hennes sosiale tilbud. Uansett hvor dårlig og kvalm av cellegift hun var, klarte hun å manne seg opp for å dra i bassenget. Da hun døde valgte vi å gi en gave til Trivselsanleggets Venner. For ett år siden var jeg innom, og så at bassenget var stengt, sier Espen Rognlien til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rognlien er rørleggermester, og ønsket å få bassenget i drift igjen. Han jobber i Thon-gruppen, der han har ansvar for legionellatiltak i Olav Thon-gruppens eiendommer, blant annet hotellene. Han sjekket rundt, og har skaffet både økonomiske midler, materiell og mannskap som vil utbedre anlegget gratis. Men sykehuset har ennå ikke svart på gavetilbudet.

Sist uke skrev han brev til sykehusets ledelse:

Vil bli legionellasikkert

«Jeg har i over ett år gjentatte ganger forsøkt å få til et møte med beslutningstagere på Radiumhospitalet for å kunne tilby denne gaven, men det har hittil ikke vært mulig å få et tydelig svar på hva hospitalet ønsker. For ordens skyld nevnes at det er fullt mulig å igangsette velfungerende tiltak, for å gjøre trivselsanlegget legionellasikkert. Dette på tross av at rørnettet fysisk sett henger sammen med systemer hvor legionella forekommer. Det er nødvendige tiltak omkring dette, vi givere og bidragsytere ønsker å tilby Radiumhospitalet.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Også Ylvas pappa Magne Helander, som driver firmaet Murpartner’n, sier de er villige til å bidra. Han har erfaring med basseng, og har utbedret Oslobadene.

– Vi bidrar gjerne om de trenger fliser eller utstyr. Men jeg tror ikke det er det dette strander på. Det er som i resten av sykehusverden. Man går bare rundt i ring, sier Helander.

Må prioritere kliniske sengeposter

Klinikksjef Sigbjørn Smeland på Radiumhospitalet sier til ABC Nyheter at Trivselsanlegget ikke er en del av spesialhelsetjenesten, og at halvparten av brukerne ikke er kreftpasienter.

– Oslo Universitetssykehus har ikke prioritert trivselsanlegget når det gjelder å få kontroll på vannforsyningen. Vi har vært nødt til å prioritere kliniske poster; sengeposter, sier Smeland.

Stortingsrepresentant Olaug Bollestad er opprørt:

HAR SYKEHUSBAKGRUNN: Olaug Bollestad (KrF) krever bassenget åpnet igjen. Hun mener det er del av en behandling for å være et helt menenske. Foto: NTB/ScanpixHAR SYKEHUSBAKGRUNN: Olaug Bollestad (KrF) krever bassenget åpnet igjen. Hun mener det er del av en behandling for å være et helt menenske. Foto: NTB/Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dette er et pasient- og velferdstilbud for pasienter som er alvorlig syke. Dette handler om kvalitet inn i en tung behandling. Dette handler om pasienter som gjerne er langt ifra sine. Radiumhospitalet er et nasjonalt tilbud. Vi vet hvor viktig dette med varme bad er når du har en kreftbehandling spesielt rundt muskler, sier Olaug Bollestad til ABC Nyheter, og legger til:

– Her er det en venneforening som ønsker å bidra. Som har fagfolk. At vi som offentlige instanser får et engasjement rundt våre helseinstitusjoner og sykehus tror jeg alle er tjent med. Det skaper godt omdømme, sier Bollestad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stortingsrepresentanten har forstått det slik at det er driften sykehuset ikke kan prioritere.

Les også: Du vet at du ikke er alene. Det er det mye trøst i

Prioriterer tilbud med tellekanter

– Men for meg er dette et prinsipielt spørsmål. Jeg ønsker veldig å få dette bassenget i gang igjen. Det er dette ene igjen. Jeg har jobbet i sykehus i mange år selv, jeg vet hvor lett det er å prioritere det som har tellekanter. Så har vi et tilbud som ikke har tellekanter, men som er en ufattelig viktig del av behandlingen for å være et helt menneske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun understreker at det kostet å drifte bassenget før legionellabakteriene ble oppdaget i sykehusets vannanlegg.

– Derfor spør jeg om dette er en mulighet sykehuset ser for å spare fire millioner på drift. Men de får kalle en spade en spade, sier Olaug Bollestad.

Helse- og omsorgsminister Bent Høie skriver i sitt svar til Bollestad at pasientbehandlingen på Radiumhospitalet har gjennomgått store endringer siden bassenget ble åpnet. Mer behandling gjøres på dagbasis, mens pasientene som ligger på sykehuset er så alvorlig syke at de i liten grad kan benytte bassenget. Mange av brukerne er andre pasientgrupper.

– Den vesentlige bruken av bassenget omfattes derfor ikke av spesialhelsetjenesten og er således ikke en lovpålagt oppgave, skriver Bent Høie.

– Vil skrive til Dronningen

Han nevner ikke med ett ord at Espen Rognlien og de øvrige i Trivselsbassengets Venner har tilbudt seg å utbedre det hele gratis, men skriver:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

OFTE PÅ BESØK: Dronning Sonja besøkte bassenget flere ganger. Her traff hun en gammel bekjent da hun var der med dronning Paola av Belgia i 1997. Foto: NTB/ScanpixOFTE PÅ BESØK: Dronning Sonja besøkte bassenget flere ganger. Her traff hun en gammel bekjent da hun var der med dronning Paola av Belgia i 1997. Foto: NTB/Scanpix

– Oslo universitetssykehus opplyser at de på denne bakgrunn ikke har prioritert saneringen av legionellebakterier i bassenget på Radiumhospitalet. De oppgir videre at en sanering ikke bare vil omfatte bassenget, men også tilhørende dusjanlegg og garderober. Kostnaden for et slikt tiltak oppgis å være betydelig, sammen med driften av bassenget.

Det kommenterer Espen Rognlien slik:

– Det har aldri vært påvist legionella i selve bassengdelen. Dette er en skjult agenda for å få anlegget stengt for å spare penger på driften. Det virker sånn utfra det Høie svarer, sier han.

Espen Rognlien er skuffet. Han minner om at anlegget ble bygget etter innsamlingsaksjoner, og fikk masse positiv oppmerksomhet. Daværende presidentfrue Naina Jeltsina besøkte anlegget på eget initiativ i 1996. Dronning Sonja tok med Belgias dronning Paola dit året etter. Anlegget er hensiktsmessig utformet, tilrettelagt for bevegelseshemmede og utsmykket med veggmaleri av Jakob Weidemann.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det neste jeg vil gjøre er å skrive til Dronningen, sier Espen Rognlien.

Trivselsanlegget på Radiumhospitalet

Dronning Sonja og dronning Silvia åpnet anlegget i 1993. Tanken bak er at trivsel og vakre omgivelser påvirker både fysisk og psykisk helse.

Anlegget var et resultat av «bassengaksjonen» i 1986, hvor en rekke organisasjoner samlet inn penger til bassenget, der vannet holder en temperatur på 34 grader.

Det er ikke første gang det er stengt. I mars 2011 ble vannet tappet ut og bassenget stengt i mange måneder grunnet manglende vedlikehold og penger. Ventilasjonsanlegget var i så dårlig stand at sykehuset fryktet for arbeidsmiljøet til de ansatte.

Den gang klarte Radiumhospitalets legater, Kreftforeningen og Radiumhospitalet/Rikshospitalet å bla opp seks millioner til rehabilitering.

I mai 2013 ble det funnet legionellabakterier i vannanlegget til Radiumhospitalet, men ifølge Espen Rognlien ikke i selve bassengdelen. Men Trivselsavdelingen ble stengt, og har vært det siden.