Eksperter har funnet ny alvorlig Apple-sårbarhet

Eksperter i nettsikkerhetsselskapet FireEye har oppdaget en ny svakhet i Apples operativsystem iOS for iPhone og iPad. Foto: NTB scanpix
Eksperter i nettsikkerhetsselskapet FireEye har oppdaget en ny svakhet i Apples operativsystem iOS for iPhone og iPad. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er funnet nok et alvorlig sikkerhetshull i Apples operativsystem iOS som gjør de fleste iPhoner og iPader sårbare for innbrudd og tapping.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er eksperter i nettsikkerhetsselskapet FireEye som har oppdaget svakheten i systemet. Selskapet sier at «maskerte angrep» utgjør en betydelig større risiko enn Apple-viruset WireLurker, som ble oppdaget i sommer.

Et maskert angrep innebærer at du blir lurt til å installere en app, for eksempel ved at du får en anbefaling om det per SMS eller epost, som gir andre kontroll over innhold på telefonen din. Det spesielle ved denne metoden er at den ondsinnede appen er utstyrt med samme identifiseringskode – og imitererer brukergrensesnitt og bruker lokalt innhold – som helt stuerene og harmløse apper. Det gjør dem svært vanskelig å oppdage.

Bakgrunn: Frykter nytt iPhone-virus

Alle apper på eksempelvis en iPhone, med unntak av noen få av Apples egne forhåndsinstallerte apper, kan erstattes på denne måten, også epostapper, bankapper og andre programmer med informasjon uvedkommende ikke bør få tak i.

Apple skal ha blitt informert om sårbarheten i slutten av juli, men den er fortsatt til stede i de fleste versjoner av iOS 7 og 8. Når det gjelder viruset WireLurker, som gjør andre i stand til å stjele informasjon fra telefonene og datamaskinene det kommer inn i, er det iverksatt mottiltak.