UNE vurderer klage til utvist lokalpolitiker

Artikkelen fortsetter under annonsen

Khaled Ahmed Taleb som bløffet seg inn i Norge og ble en profilert lokalpolitiker for Arbeiderpartiet, ble for ett år siden utvist fra Norge. Etter ti måneders behandling har Utlendingsnemnda (UNE) ennå ikke avgjort klagen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlendingsdirektoratet (UDI) fattet i fjor høst vedtak om at Taleb skal utvises fra Norge.

Selv om normal saksbehandlingstid i UNE er seks måneder, har det tatt mye lengre tid å fatte vedtak i akkurat denne saken, skriver VG.

UNE ønsker ikke å kommentere denne saken, men sier det kan være flere årsaker til den lange saksbehandlingstiden i enkelte saker.

– Årsaker til dette kan for eksempel være sakens kompleksitet, nye problemstillinger som må undersøkes, behov for å se flere saker i sammenheng, innhenting av generell landsinformasjon fra det aktuelle hjemlandet og innhenting av oppdatert informasjon fra klageren selv, sier seksjonssjef Mats Risbakken i UNE til avisen.

Les også: Ap-politiker kastes ut av landet etter asylbløff

Taleb opplyste til myndighetene at han het Khalid Haji Ahmed og var somalisk flyktning da han og familien kom til Norge i 2002.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konfrontert med politiets opplysninger har den profilerte politikeren i Hamar og Hedmark innrømmet sitt rette navn, og at han kommer fra den afrikanske staten Djibouti nord for Somalia.

Inntil han ble avslørt, hadde Taleb representert Ap både i kommunestyret og i fylkestinget. Han sa fra seg alle politiske verv etter at identitetsbløffen ble kjent.

I mai i fjor ble Taleb dømt til fire måneders fengsel, og han måtte sone halvparten av straffen.

Også hans foreldre og to yngre brødre fikk opphold i Norge. Den ene broren ble drept i terrorangrepet på Utøya, mens Taleb selv overlevde massakren.

UDI vurderer fortsatt sakene til Talebs gjenlevende bror og foreldrene.