Foreslår norsk ebola-vaksinebidrag til 100 millioner

Det er langt fram til en pålitelig vaksine mot ebola, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over jul skal Helse- og omsorgsdepartementet vurdere hvordan  Norge kan bidra og om Norge skal være med på utprøving av vaksiner i Guinea. Her vises en mulig framtidig vaksine, rVSV-ZEBOV, på et sykehus i Geneve. Foto: NTB scanpix/ Reuters
Det er langt fram til en pålitelig vaksine mot ebola, ifølge Verdens helseorganisasjon. Over jul skal Helse- og omsorgsdepartementet vurdere hvordan Norge kan bidra og om Norge skal være med på utprøving av vaksiner i Guinea. Her vises en mulig framtidig vaksine, rVSV-ZEBOV, på et sykehus i Geneve. Foto: NTB scanpix/ Reuters
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge bør bidra til utprøving av ebola-vaksine i Guinea og til å bygge opp vaksinesystemer på lang sikt, mener Folkehelseinstituttet. Kostnaden ligger på 100 millioner kroner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I høst ba Helse- og omsorgsdepartementet om råd for hvordan Norge kan bidra i vaksinearbeidet for å bekjempe ebola.

Folkehelseinstituttet har nå svart hva de anbefaler på kort, mellomlang og lang sikt:

*Bidra til rask klinisk utprøving av vaksine i Guinea.

*Bidra til finansiering av neste generasjons ebola-vaksine.

*Bidra til et mer bærekraftig system for utvikling av vaksiner og legemidler gjennom samarbeid mellom private aktører og myndigheter.

Totalt vil kostnadsrammen for initiativet ligge på 100 millioner kroner.

Helse- og omsorgsdepartementet sier at det legges opp til en beslutning om kort tid.

Etter jul

Grunnen til at Guinea er valgt, er at USA har satt i gang store prosjektet i de to andre vestafrikanske landene som er hardt rammet av epidemien, Liberia og Sierra Leone.

Norge skal være med i en europeisk arbeidsgruppe under Verdens helseorganisasjon som skal stå for de kliniske studiene i Guinea.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er ikke klart når de kommer i gang, men det blir ikke før jul.

– Først må man utarbeide studieforslag, så må man ha partnere og se om de stedene og sykehusene hvor man ønsker å utføre dette, er klare. Man må lære opp lokale medarbeidere i dokumentasjon, rapportering og hvordan de skal utføre forsøk, sier forsker Gunnstein Norheim ved Folkehelseinstituttet til NTB.

Produksjon

Utviklingen av vaksine går i flere faser med trinnvis utprøving. Men siden ebolaviruset er så spesielt, kan man denne gang gjennomføre trinnene parallelt og raskere enn vanlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Folkehelseinstituttet har godkjent produksjonslokaler som vil kunne brukes til studier av vaksinekandidatene.

– Det er utover dette for tidlig å vurdere om den globale produksjonskapasiteten for vaksinene er tilstrekkelig. Dette bør revurderes når fase I/II resultater om dose-respons er tilgjengelige, skriver Folkehelseinstituttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Plan B

I neste omgang bør Norge bidra til å finansier neste generasjons vaksinekandidater, lyder anbefalingen.

– Det dreier seg om å utvikle en plan B hvis ikke plan A virker, sier Norheim.

Det er ikke garantert at de tre vaksinene som nå er på vei inn i første fase av utprøving, vil ha tilstrekkelig beskyttende effekt. Det er derfor viktig å fortsette arbeidet.

– Epidemien har synliggjort behovet for tilgjengelig teknologi som raskt kan benyttes til å utvikle relevante vaksiner for nye utbrudd. Her har Norge en rolle å spille sammen med andre høyinntektsland, mener Folkehelseinstituttet.

På lang sikt bør Norge delta i arbeidet med å bygge opp et bedre og mer bærekraftig system for forebygging og behandling. Det gjelder særlig sykdommer hvor det kommersielle markedet ikke er godt nok, påpekes det.

– Mange har tatt til orde for at verden må lære av ebolaepidemien, hvor det så tydelig framgår konsekvenser når det ikke er tilgjengelige teknologier for forebygging og behandling, skriver Folkehelseinstituttet i sin anbefaling. (©NTB)