– Her vokser planetene frem

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette nye bildet fra ALMA-teleskopene avdekker detaljer som aldri tidligere er sett omkring en ung stjerne.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bildet er det skarpeste som noensinne er tatt på «submillimeterbølgelengder».

De nye resultatene er et enormt skritt fremover i studiet av hvordan slike planetdannende skiver utvikler seg og hvordan planeter blir til, heter det i en pressemelding fra European Southern Observatory (ESO), den fremste mellomstatlige astronomiorganisasjonen i Europa. (ALMA står for «Atacama Large Millimeter/submillimeter Array»).

Målet for ALMAs første observasjoner i den nye og hittil kraftigste konfigurasjonen av dette systemet av radioteleskoper i Atacamaørkenen i Chile var HL Tauri. Dette er en ung stjerne omgitt av en støvete skive, omtrent 450 lysår fra Jorden.

Overgår alle forventninger

Resultatet er et bilde som overgår alle astronomenes forventninger, heter det i pressemeldingen:

«[Bildet] avdekker overraskende små detaljer i skiven med restmateriale fra prosessen som skapte stjernen. Vi kan se flere konsentriske, lyse ringer med mørke åpninger imellom».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Disse strukturene skyldes nesten helt sikkert at unge planetlignende objekter er i ferd med å vokse frem i skiven. Funnet er overraskende ettersom man ikke forventer at så unge stjerner omgis av objekter som er store nok til å frembringe de strukturene vi ser på bildet, sier Stuartt Corder, assisterende direktør ved ALMA.

Les også: USA vurderer atomvåpen mot asteroider

– Forbløffet

– Da vi så bildet for første gang ble vi mildt sagt forbløffet over det utrolige detaljnivået. HL Tauri er ikke mer enn en million år gammel, men skiven omkring den synes allerede å være full av gryende planeter. Dette ene bildet kommer til å revolusjonere teoriene om planetdannelse, sier forsker Catherine Vlahakis, som leder ALMA Long Baseline-kampanjen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

HL Tauris planetdannende skive virker langt mer utviklet og moden enn alderen på systemet skulle tilsi, rapporterer astronomene etter å ha studert det nye bildet. ALMA-dataene tyder derfor på at planeter blir til raskere enn man hittil har trodd.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«En så høy oppløsning kan bare oppnås med ALMAs vidtspennende antennenettverk», heter det i ESOs pressemelding. Dataene gir astronomene informasjon som er umulig å skaffe med noe annet observatorium i dag, inkludert Romteleskopet Hubble. Unge stjerner som HL Tauri blir til i store skyer av gass og fint støv i regioner som har kollapset under sin egen gravitasjon.

Les også: Klart for historisk komet-landing

– Klumper seg til planeter

En stjerne blir født idet skyens stadig tettere og varmere kjerneområde begynner å fusjonere hydrogen til helium. De unge stjernene er først innhyllet i gassen og støvet som har blitt til overs i prosessen. Til slutt vil materialet samle seg i en såkalt «protoplanetarisk skive».

Gjennom utallige kollisjoner kitter støvpartiklene seg sammen og vokser til klumper på størrelse med sandkorn og småsteiner. Omsider vil asteroider, kometer og kanskje planeter vokse frem i skiven.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Unge planeter vil i så fall forstyrre materialet i skiven og danne ringer, åpninger og hull akkurat slik vi nå ser i ALMA-observasjonene».

Undersøkelser av disse protoplanetariske skivene er avgjørende for å forstå hvordan Jorden ble til:

«ALMA-observasjonene av de første stadiene i fremveksten av planeter rundt HL Tauri kan faktisk gi oss et inntrykk oss hvordan vårt eget solsystem så ut da det ble dannet for mer enn fire milliarder år siden».