– NVE har ikke penger til nye flomsikringsprosjekter

Odda sentrum er en av stedene som har fått store skader under de siste dagers flom. (Foto: Jan Kaare Ness / NTB scanpix)
Odda sentrum er en av stedene som har fått store skader under de siste dagers flom. (Foto: Jan Kaare Ness / NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis flommene på Vestlandet avdekker nye sikringsbehov i de rammede områdene, har ikke Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) penger til tiltak. Budsjettmidlene for både 2014 og 2015 er brukt opp.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om regjeringen i statsbudsjettet økte bevilgningene til NVE med 40 millioner kroner til skred- og flomforebygging, er etterslepet så stort at det ikke er ledige midler, skriver Klassekampen.

– Vi har et etterslep i sikringsarbeidet som vi gjerne kunne ha forsert, men det er et politisk spørsmål, sier seksjonsleder Steinar Schanche i NVE.

NVE mener at behovet for sikringstiltak de neste 20 årene er nærmere 2,6 milliarder kroner.

Tom kasse

Dersom flommene på Vestlandet skulle avdekke nye behov for sikring, noe som slike hendelser gjerne gjør, er kassa til NVE allerede tom.

– Noen mindre tiltak er det sikkert mulig å finne midler til, men store summer vil vi ha problemer med. Slike uforutsette hendelser er det vanskelig å finne midler til innenfor det normale årsbudsjettet, sier Schanche.

Skulle det være akutt behov for bistand for å hindre store skader under kriser, vil imidlertid NVE gi hjelp til tross for manglende budsjettdekning.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– I beste fall en spøk

I Dagsavisen går tidligere leder av Stoltenberg-regjeringens klimatilpasningsutvalg, Oddvar Flæte, ut mot regjeringens klimatilpasningstiltak.

I statsbudsjettet har nemlig Solberg-regjeringen satt av 2 millioner kroner i en midlertidig ordning for klimatilpasningstiltak i kommuner og fylkeskommuner.

– Hvis det hadde vært et par nuller bak det tallet hadde det begynt å bli interessant. Bevilgningen er i beste fall en spøk, sier han.

I rapporten til Klimatilpasningsutvalget – som ble lagt fram i 2010 – ble det advart om at det ville bli mer stormflo, skred og flom.

– Sånn sett er det vi opplever på Vestlandet nå ikke overraskende, sier Flæte.