Advarsler og massiv biedød til tross:Staten kutter kraftig i biestøtten

BIRØKT SOM HOBBY: Eddy Grønset (47) fra Asker har startet opp med birøkt i år. Han ser positive konsekvenser av å drive birøkt hjemme. Aldri har han hatt mer bringebær i hagen enn i år, takket være pollinering fra biene. Foto: Privat
BIRØKT SOM HOBBY: Eddy Grønset (47) fra Asker har startet opp med birøkt i år. Han ser positive konsekvenser av å drive birøkt hjemme. Aldri har han hatt mer bringebær i hagen enn i år, takket være pollinering fra biene. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge kan på sikt eksportere friske bier til land som lider av biedød. Likevel vil regjeringen kutte støtten til Norges Birøkterlag med en tredjedel til neste år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken:

I en Stortingsmelding fra 2012 uttalte den daværende næringskomiteen at «i en situasjon der det både i Norge og på verdensbasis er en sterk nedgang i antall pollinerende insekter/bier er det komiteens mening at dette er en næring som det er viktig å konsolidere og utvikle».

Norges Birøkterlag fikk 221 000 kroner i støtte fra staten i år. I forslaget til statsbudsjett for 2015 er denne støtten foreslått redusert til 150 000 kroner – et kutt på én tredjedel av dagens støtte.

Norges Birøkterlag har sammen med 21 beslektede organisasjoner skrevet et felles brev til næringskomiteen for å opprettholde støtten på samme nivå som i år. Også organisasjoner som ikke har fått foreslått kutt i støtten er med i dette samarbeidet.

Det har de siste årene vært en dramatisk nedgang i antall honningbier og andre pollinerende insekter i verden. Foruten ødeleggelse av leveområder, og et mer industrialisert landbruk, er den omtalte biedøden (CCD) noe av årsaken.

I dag er det rundt 3000 birøktere i Norge, og for første gang på mange år ser man at flere har lyst til å starte med bier.

Eddy Grønset (47) fra Asker begynte med birøkt i år fordi han synes det virket som en morsom hobby. Han er også opptatt av bienes viktige rolle i naturen.

– Jeg har lest mye om at det blir færre og færre bier. Det er ikke så bra for pollinering og vekst av planter. Så tenkte jeg kanskje pollinering fra biene kunne bidra til bedre avling på bringebærbuskene i hagen, sier han til ABC Nyheter.

Norsk landbruk trenger folk som Eddy.

Les også: Hobbybier i egen hagen

De siste ti årene har det vært en stor nedgang i antall birøktere i Norge: Antall bikuber har sunket fra omlag 70 000 til 40 000.

Det er et stort problem for norsk og internasjonalt landbruk. Biers pollinering bidrar til å gjøre en tredjedel av verdens matproduksjon mulig. Uten pollinerende bier, får vi en global matkatastrofe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norske bier kan bli eksportvare

I flere deler av resten av verden dør biene i hopetall. I USA har antall honningbier gått tilbake med vel 60 prosent de siste årene, og det er flere land som er rammet av fenomenet kjent som biedøden. Men biedøden har ikke komme til Norge.

Les også: – Ikke drep villbiene

– Det er ikke utenkelig at norske honningbier kan bli en eksportvare i fremtiden, dersom man sørger for å opprettholde det som kanskje er verdens friskeste og mest bærekraftige biebestand, sier Trond Gjessing som er daglig leder i Norges Birøkterlag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Birøkterlag anslår at det trengs 70 000 bikuber for å sikre nok pollinering i det norske landbruket, og enda flere dersom næringen ønsker å satse på eksport.

– Birøkt nedprioriteres

Trond Gjessing er daglig leder i Norges Birøkterlag. Organisasjonen har gått sammen med 21 beslektede organisasjoner om å opprettholde støtten på samme nivå som i år. Foto: Norges BirøkterlagTrond Gjessing er daglig leder i Norges Birøkterlag. Organisasjonen har gått sammen med 21 beslektede organisasjoner om å opprettholde støtten på samme nivå som i år. Foto: Norges Birøkterlag

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norges Birøkterlag er den fremste organisasjonen for birøktere i landet, med lokallag i alle landets fylker.

De har satset sterkt på å drive rekruttering og opplæring for å øke antall birøktere i landet. Nå har regjeringen foreslått at de skal kutte en tredjedel i den økonomiske støtten de gir til organisasjonen.

Det vil gjøre det vanskeligere å drive godt rekrutteringsarbeid, men det sender også et klart politisk signal om veien videre.

– Det et politisk signal om at birøkt bør nedprioriteres. Vi ser ikke bort fra at dette er begynnelsen på at vi ikke får støtte lenger, og at det er en nedtrapping fra regjeringen sin side, sier Gjessing til ABC Nyheter.

Les også: Plantevernmiddel som kan ta liv av bier brukes i Norge

Han sier organisasjonen overlever uten støtte fra staten, men at den ikke klarer å sørge for at det finnes nok bier til å lage honning og pollinere i Norge uten statlig støtte. Da blir det heller ikke noen eksport av norske bier. Gjessing mener det ideelt sett burde vært en opptrapping i støtten til norske birøktere.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politikerne våre har uttalt at det er viktig å ha birøkt til Norge, og at man legger til rette for det, men de følger ikke opp med økonomisk støtte, sier han.

Kurs gjør det enkelt å starte opp

Hobby-birøkter Eddy Grønset gikk på nybegynnerkurs gjennom Oslos lokale birøkterlag ByBi. Han har fått god hjelp til å starte opp for seg selv av både ByBi og Asker Birøkterlag, som begge er underlagt Norges Birøkterlag.

– Jeg begynte på kurs i februar, og skaffet meg to bikuber i mai. Nå har jeg tre. Jeg har avlet fram den siste selv, og det er jo litt gøy når du holder på sånn på egen hånd, sier Eddy til ABC Nyheter.

Les også: Vil har flere bier i Oslo

Han har også fått god faglig innputt av mer erfarne birøktere i Asker Birøkterlag. Der har han fått låne dyrt utstyr til sin egen honningproduksjon. Han er glad for at det finnes et tilbud til nye birøktere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er en veldig praktisk måte å gjøre det på, så slipper jeg å kjøpe så mye stort, dyrt utstyr når jeg selv driver så smått, sier Eddy.

Et kutt betyr mindre opplæring

Saken er nå til behandling i Stortinget. Blir kuttet i støtten vedtatt, blir det vanskeligere for nye birøktere som Eddy Grønset å starte opp sitt eget.

– Kuttet i statsbudsjettet vil ha en påvirkning på driften vår fordi det betyr at vi har mindre muligheter til å lage informasjon- og kursmateriell, og til å lære opp de som holder nybegynnerkursene våre, sier Trond Gjessing til ABC Nyheter.

Les også: Kulden utsletter vår vakreste bie

Norges Birøkterlag mener kursene gjør det enklere å starte med birøkt på egen hånd, samtidig som de er viktige for å unngå spredning av sykdom blant de friske, norske biene.

Politisk ledelse i Landbruks- og matdepartementet ønsker ikke å kommentere denne saken fordi den er til behandling i Stortinget.