Evo Morales erklærer seier i Bolivia

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bolivias president Evo Morales ble søndag gjenvalgt til en tredje periode med over 60 prosent av stemmene, ifølge valgdagsmålingene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om Juan Evo Morales Ayma

* Født 26. oktober 1959 i Oruro-distriktet.

* Indianer fra aymara-folket.

* Tidligere kokabonde.

* Fagforeningsleder fra 1985.

* Medlem av nasjonalforsamlingen fra 1997 til 2002, da et flertall av parlamentet vedtok å frata ham hans sete.

* Fra 1999 generalsekretær for partiet Movimiento al Socialismo (MAS).

* Stilte som kandidat i presidentvalget i 2002 og kom på andre plass.

* Vant valget i desember 2005 og har vært president siden.

* Er ifølge valgdagsmålingene sikret gjenvalg for fem nye år.

– Denne seieren er en triumf for anti-imperialister og anti-kolonister, sa Morales fra balkongen av presidentpalasset til tusener av tilhengere etter å ha erklært seier.

Deretter dediserte han seieren til Cubas aldrende tidligere president Fidel Castro, Venezuelas avdøde president Hugo Chávez og alle «anti-imperialistiske og anti-kolonialistiske ledere».

Med over halvparten av stemmene slipper han å stille til en ny valgomgang mot en splittet opposisjon. Den som kom nærmest ham ved valget, var Samuel Doria Medina, som fikk 24 prosent, ifølge målingene til Ipsos og Equipos Mori.

Se Morales «seiersdans» i videoen øverst i artikkelen.

Morales ventes også å få et klart flertall i nasjonalforsamlingen for å fortsette å iverksette sin venstreorienterte politikk, som blant annet omfatter nasjonalisering av olje- og gassressursene og utbygging av velferdsprogrammer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fattig

Bolivia er et av Latin-Amerikas fattigste land, og Morales er den første presidenten av indiansk avstamning i landet, der urbefolkningen utgjør 65 prosent av befolkningen.

Kokabonden Morales slo seg fram som en fagforeningsleder som forsvarte rettighetene til de bolivianske kokadyrkerne.

I de åtte årene han har vært president, har han stått for omfattende endringer i landet, og med valgseieren i lomma kan han fortsette arbeidet med å bygge skoler og nye veier og bygge ut velferdsgoder for eldre, barn og gravide kvinner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hans motstandere advarte i sin tid mot dramatisk økonomisk nedgang om han fikk mulighet til å sette ut i livet sine planer, men stikk i strid med de dystre advarslene har Bolivia opplevd en regelrett økonomisk boom siden 2006.

Kraftig vekst

I fjor vokste økonomien med 6,8 prosent og ventes i år å vokse ytterligere 5 prosent, noe som gjør Bolivia til et av landene i Latin-Amerika som vokser raskest.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Offisiell statistikk viser at andelen bolivianere som lever i ekstrem fattigdom, er sunket fra 33 prosent til 20 prosent siden Morales først ble valgt

Valgdagsmålingene tyder på at Morales vant i åtte av landets ni departementer, til og med i Santa Cruz, som i alle år har vært en bastion for hans motstandere.

I tillegg ligger det an til at hans parti, Bevegelsen mot sosialisme (MAS) vinner 111 av de 130 plassene i Kongressen og 25 av de 36 plassene i Senatet som er på valg.

Opposisjonskandidaten Doria klaget over at observatørene fra Organisasjonen av amerikanske stater OAS erklærte valget for rent før valglokalene stengte, men observatørenes leder, Guatemalas eks-president Alvaro Colom, sa at de er upartiske.