Journalist tror Malala-pris kan øke presset på Pakistan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nobelprisen kan bidra til å øke verdenssamfunnets press på Pakistan om å gjøre mer for å bekjempe ekstremisme og for å bedre jenters tilgang skolegang, mener en norsk-pakistanske journalist.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tror det vil være positivt for jenters utdanning i Pakistan, sier Rehan Naqvi om Nobelkomiteens beslutning om å gi prisen til pakistanske Malala Yousafzai.

Frilansjournalisten stilte imidlertid flere kritiske spørsmål til komiteens leder Thorbjørn Jagland under pressekonferansen på Nobelinstituttet.

– Obama-prisen var en tildeling for gode intensjoner, som ikke er fulgt opp. Malala er bare 17 år, og har gode intensjoner, men hva har hun egentlig faktisk oppnådd?

– Hvordan kan du si det? kontret Jagland, og viste til hvilken bevegelse Malala har satt i gang.

Etter den noe anspente seansen, sier Naqvi følgende til NTB.

– Hva har Malala egentlig oppnådd? Jo, hun har vært et offer for ekstremisme og terrorisme, og hun har gjort mye. Men situasjonen i Pakistan er fortsatt ganske forferdelig, og jeg syntes det var litt for tidlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bakgrunn: Nobels fredspris til Malala Yousafzai (17) og Kailash Satyarthi (60)

Han understreker at Malala har mange gode tanker og vilje til å gjøre mye i fremtiden, men han tror ikke det er nok til å vinne fredsprisen.

– Jeg synes komiteen gang på gang gir prisen til folk som har gode tanker men som ennå ikke har oppnådd noe, sier Naqvi og viser til blant andre Barack Obama, som fikk prisen året etter at han ble USAs president.

Se reaksjonene fra Malalas landsmenn på at hun vant fredsprisen: