Ap ber sentrum gi gass for norsk månelanding

Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix
Jonas Gahr Støre. Foto: NTB scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Venstre og KrF må sørge for at et fullskalaanlegg for fangst og lagring av CO2 blir reist i Norge, krever Arbeiderpartiet.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Regjeringen har åpenbart redusert ambisjonene og trenger hjelp, sier Aps klimapolitiske talsmann Terje Lien Aasland til NTB.

Han mener det er vel og bra at regjeringen legger opp til å støtte utviklingen av et såkalt CCS-anlegg i Rotterdam i Nederland, men forutsetter at dette ikke skjer på bekostning av satsing i Norge.

– Det er helt greit å bidra ute for å få i gang prosjekter, men det er unødvendig å starte et ny mulighetsstudium her hjemme. Gassnova har allerede nok kunnskap til å kunne gå rett på, sier Aasland.

Les også: Arbeiderpartiet faller til 34 prosent

Brevik

Ap-politikeren som selv er hjemmehørende i Grenland i Telemark mener Norcems anlegg i Brevik er et godt sted å starte. Forutsetningen er at staten avlaster den økonomiske risikoen.

– De har den industrielle kompetansen og erfaringen som skal til, sier Aasland.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Olje- og energiminister Tord Lien (Frp) har selv vært på omvisning ved sementfabrikken, der et testprosjekt for CO2-fangst alt er i gang. I forslaget til statsbudsjett slår Olje- og energidepartementet fast at minst ett fullskala CO2-anlegg skal være på plass innen 2020.

Men om det blir i Norge eller i utlandet, er foreløpig uvisst. Ifølge VG har regjeringen vist interesse for et anlegg for fangst og lagring i Rotterdam i Nederland.

Idéstudium

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) avviser at ideen om et norsk fullskalaanlegg i praksis er lagt bort.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi starter nå et idéstudium for et mulig fullskalaanlegg i Norge, men satser ikke alt på ett kort slik den forrige regjeringen gjorde. I tillegg til å se på muligheter utenlands, viderefører vi forskningen ved testsenteret på Mongstad, sier hun.

Konkret legger regjeringen opp til å bruke 125 millioner kroner på Europakommisjonens samarbeidsprosjekt om å få på plass et CCS- anlegg i Europa. Samtidig foreslås 950 millioner kroner bevilget til forskning innen energi, petroleum og CO2-håndtering i 2015. Sammenlignet med 2014 økes bevilgningene til Norges forskningsråd med 21,4 millioner kroner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Trenger handling

Miljøorganisasjonen Zero synes det er bra med en strategi for karbonfangst og -lagring, men stusser over at spørsmålet skal utredes.

– Kartleggingen av utslippskilder i Norge er ikke nødvendig. Vi vet hvilke utslippskilder vi har, og vi vet lagringspotensialet i Nordsjøen, sier Zero-nestleder Kari Elisabeth Kaski til NTB.

– For å nå regjeringens mål om et fullskala anlegg innen 2020 må man peke på et konkret prosjekt så raskt som mulig, og sette en konkret tidsplan, ikke bare lage nye strategier, tilføyer hun.

Zero frykter at støtten til et anlegg i Europa vil gi mindre oppmerksomhet om arbeidet i Norge.

– For at vi skal ha noen som helst mulighet til å nå norske og internasjonale klimamål, må karbonfangst og -lagringsarbeidet oppskaleres i 2015, sier Kaski.