Statsbudsjettet:Robert Eriksson venter boom i arbeidsløshet

VENTER MER ARBEIDSLØSHET: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: VIDAR RUUD / NTB scanpix.
VENTER MER ARBEIDSLØSHET: Arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp). Foto: VIDAR RUUD / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringen tror det trengs en økning på hele 13,9 prosent i utbetaling av dagpenger til arbeidsløse. I tillegg sparer regjeringen 1 milliard på å fjerne ferietillegg for dagpengemottakere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Statens utgifter til dagpenger vil øke fra 10,9 milliarder kroner i år, til 12,4 milliarder neste år, ifølge forslaget til statsbudsjett for Arbeids- og sosialdepartementet.

I første halvår i år gikk 37.600 personer helt ledige. Det er 4000 flere enn på samme tid i fjor. Og regjeringen venter altså vekst neste år.

Budsjettet kan tyde på at advarsler Fellesforbundet har kommet med mot endringene regjeringspartiene har gjennomført i reglene for permitteringer, kan ha noe for seg. Arbeidsgiverne ble pålagt å doble tallet på dager de må betale lønn til arbeidstakere som fortsatt er ansatt, men permittert - til 20 dager.

Samtidig kuttet de tida en kan være permittert med dagpenger fra 30 til 26 uker.

Tallene i budsjettdokumentet kan tyde på at frykten for oppsigelser, har slått til. Tallet på dagpengemottakere som er permitterte har gått ned fra 2693 i 1. halvår 2013, til 2091 første halvår i år. Samtidig har altså helt arbeidsløse dagpengemottakere økt med nesten 12 prosent.

Eriksson foreslår også å fjerne feriettillegget arbeidsløse får dersom de får dagpenger i over åtte uker. Siden feriepenger utbetales året etter, vil ikke dette slå ut på budsjettet for neste år. Men fra 2016 vil staten spare 1 milliard på det.

Les hele statsbudsjettet her