Unike filmopptak av jerv i Hedmark

Artikkelen fortsetter under annonsen

Til tross for at jerven er et sjeldent syn i naturen, er tre av de sky dyrene fanget på film av et viltkamera i Engerdal kommune i Hedmark.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

På filmopptaket fra 10. juli i år kan tre jerver følges mens de spiser på et elgkadaver og klatrer i et tre. En av dem sliter også med noe som tilsynelatende har satt seg fast i munnen, melder Rovdata, den nasjonale leverandøren av bestandstall.

– Filmen er unik og viser ei jervemor og to valper. Den tillater oss å se hvordan de oppfører seg sammen, uforstyrret av mennesker. Du kan se at tispa er litt større og mørk i pelsen mens de to valpene er lysere, forteller Morten Kjørstad, som er leder i Rovdata..

Se videoen av jervene øverst i artikkelen

Langs den lange riksgrensen mot Sverige har mange jerver grenseoverskridende revir. Samarbeid og samordning av overvåkingen med Sverige har derfor vært viktig for å få et best mulig bilde av jervebestanden.

Jervetispa som ble filmet i Engerdal i juli, ble første gang filmet i midten av april da den ynglet i et hi like over grensen i Älvdalen kommune i Sverige.

Forskere i Norsk institutt for naturforskning (NINA) fikk noen sjeldne bilder av en gaupefamilie i Vestby kommune i Akershus i november 2013, da de testet viltkamera som overvåkingsmetode i områder med lite snø. Se opptakene her: