Starter kampen for økt selvstyre i Skottland

To skuffede tilhengere av ja-kampanjen går hjem i Edinburgh etter at skottene sa nei til løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB scanpix.
To skuffede tilhengere av ja-kampanjen går hjem i Edinburgh etter at skottene sa nei til løsrivelse fra Storbritannia. Foto: Russell Cheyne / Reuters / NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tilhengerne av skotsk løsrivelse slikker sårene etter nederlaget og innleder prosessen med å skaffe Skottland økt selvstyre. Men det blir uten Alex Salmond, som har stått i spissen for uavhengighetskampen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Salmond ga fredag beskjed om at han trekker seg både som partileder for Skottlands nasjonalistparti (SNP) og førsteminister.

– Min tid som leder er snart over, men for Skottland kommer kampen til å fortsette, og drømmen vil aldri dø, sa Salmond til pressen i Edinburgh dagen etter folkeavstemningen.

Fasiten etter folkeavstemningen om skotsk uavhengighet fra Storbritannia ble at 55,3 prosent sa nei, mens 44,7 prosent sa ja. 84,6 prosent av velgerne deltok i avstemningen.

Fredag kveld oppfordret dronning Elizabeth hele Storbritannia til å finne sammen igjen etter skottenes nei.

– Slik jeg kjenner skottene, er jeg ikke i tvil om at skotter, slik som andre i hele Storbritannia, er i stand til å uttrykke sterke meninger før de kommer sammen igjen i en ånd av gjensidig respekt og støtte, for å arbeide konstruktivt for framtiden til Skottland og alle deler av dette landet, framholdt dronningen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Folkeavstemningen i Skottland utløser store endringer for England

Mer makt

Britenes statsminister David Cameron sier de løftene han ga til skottene før valget, vil bli innfridd. I dag har skottenes eget parlament selv ansvaret for blant annet justis-, utdannings- og helsepolitikken.

Men ettersom 1,6 millioner skotter ønsket løsrivelse, har nasjonalistenes langvarige kampanje for økt selvstyre fått solid vind i seilene.

– Det er klart at det blir mer makt til det skotske parlamentet, sier førstelektor Jan Erik Mustad fra Universitetet i Agder til NTB.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: - Jeg har stor tro på skottene

Det er disse forandringene fra sentralt, britisk hold skottene nå venter på. Og Mustad mener nasjonalistene og Alex Salmond har gjort en god valgkamp og har gode kort på hånden i forhandlingene framover. De vil blant annet presse på for å få gjennomslag for råderett over skatter og pengebruk, tror Mustad.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg tipper det ender med at kun forsvars- og sikkerhetspolitikken og utenrikspolitikken vil bli styrt fra London, sier Mustad.

Går mot strid

Likevel kommer debatten til å bli vanskelig, og flere politikere fra Camerons konservative parti er kritiske til dagens ordning. De mener den allerede i for stor grad favoriserer Skottland økonomisk sammenlignet med andre britiske regioner.

En konservativ parlamentariker advarer mot et «blodbad» hvis regjeringen opprettholder dagens ordning og samtidig gir skottene nye fullmakter og rett til å innkreve egne skatter.

– Hvis Skottland selv skal få avgjøre enkelte skattenivåer så vel som pengebruken, bør også England få det, sier John Redwood, en konservativ parlamentariker.

Han sier skotske parlamentarikere ikke lenger kan få bestemme over engelske skoler eller sykehus uten at det også er motsatt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kollektiv lettelse

Både britiske og europeiske toppolitikere og lederne i EUs institusjoner og NATO trakk et lettelsens sukk da det var klart at skottene hadde stemt for å forbli i den britiske unionen.

Men ekspertene tror prosessen i Skottland vil tvinge fram endringer i måten Storbritannia styres på.

– Westminster slipper ikke unna uten å gjøre noe, også i Storbritannia som helhet, sier lektor Hanne Tange ved Aalborg-universitetet.

– Den politiske debatten har selvsagt vært hetest i Skottland, men den har også foregått i resten av det britiske samfunnet. Der sier man i stadig større grad: Vi vil også ha en debatt om vårt politiske system og demokrati, sier hun til nyhetsbyrået Ritzau.