Folkeavstemningen om selvstendig Skottland:Folkeavstemningen i Skottland endrer England

DE JUBLER FOR STORBRITANNIA: Skotske velgere utløser ny grunnlov for hele Storbritannia. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB scanpix.
DE JUBLER FOR STORBRITANNIA: Skotske velgere utløser ny grunnlov for hele Storbritannia. Foto: REUTERS/Dylan Martinez/NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flertallet av skottene ønsker å forbli i Storbritannia. Men folkeavstemningen i Skottland utløser store endringer for England.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skottland forblir i Storbritannia

Folkeavstemning i Skottland: 18. september stemte et flertall av skottene nei i en folkeavstemning om spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

EDINBURGH: Det skotske nasjonalistpartiets leder Alex Salmond både tapte og vant valget om skotsk selvstendighet torsdag.

Han tapte fordi 55,3 prosent av skottene som stemte, og det var hele 85 prosent av de stemmeberettigede som gjorde det, ville at Skottland skulle forbli i Storbritannia.

44,7 prosent sa, som Salmond, ja til å melde Skottland ut av Storbritannia, trass i massivt mediepress for nei-siden. Og at engelskmenn bosatt i Skottland fikk stemme, mens skotter bosatt i utlandet ikke fikk.

Han vant fordi YES-kampanjen gjorde det så sterkt at partilederne for de tre store britiske partiene, statsminister David Cameron (De konservative), visestatsminister Nick Clegg (De liberale) og opposisjonslederen Ed Miliband (Arbeiderpartiet Labour) bare to dager før folkeavstemningen kom med sitt VOW:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Et løfte om «devolution», det vil si overføring av mer makt fra parlamentet i Westminster, London, til parlamentet skottene allerede har her i Edinburgh.

Les også: Nå går Skottland på dunken - som Norge i 1994

Statsminister Cameron bekreftet fredag morgen at Storbritannia vil gi det skotske parlamentet myndighet over blant annet skatte- og velferdspolitikk.

Han utnevnte i dag Lord Smith av Kelvin til å lede arbeidet med en ny lov om overføring av makt til det skotske parlamentet, med frist allerede i november.

Dermed får skottene atskillig mer selvstyre enn de har hatt til nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det utløser reaksjoner i England, Wales og Nord-Irland.

Både Wales og Nord-Irland har sine egne selvstyremyndigheter, men med mindre makt enn skottene. De rører naturlig nok på seg når Skottland får mer selvstyre.

Det eneste landet i Det forente kongeriket, UK, som ikke har noe eget selvstyre, er faktisk dominerende England. De må tvert i mot oppleve at 59 representanter fra Skottland sitter i det britiske parlamentet i Westminster, og er med å beslutte alt som har med England å gjøre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Derfor ble det umiddelbart bråk da de tre partilederne tirsdag lovet Skottland enda mer selvstyre.

Og nå lover statsminister Cameron jammen at også engelskmennene skal få sitt:

«Det er absolutt riktig at en ny og rettferdig ordning for Skottland bør følges opp av en ny og rettferdig ordning for alle deler av vårt Forente kongerike.», sa Cameron i sin tale i morges.

Cameron slo fast at han lenge har ment at det mangler en viktig del som mangler i diskusjonen om nasjonalt selvstyre, er England.

– Vi har hørt stemmene fra Skottland. Nå må millioner av stemmer fra England også bli hørt, sa han.

Akkurat som Skottland vil stemme for seg selv i det skotske parlamentet i spørsmålet om skatt, offentlig forbruk og velferd, bør også England, Wales og Nord-Irland bli i stand til å stemme over disse sakene, mener statsministeren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Og alt dette må finne sted på samme tid som i Skottland, varsler den britiske statsministeren.

Dermed har skottenes kamp for selvstyre fått til enda større forandringer i England enn i Skottland.

Sentralmakta i Westminister blir nå svekket til fordel for desentralisert makt til de fire områdene i Det forente kongeriket.

Ender det med et Storbritannia som blir en føderasjon etter tysk modell?

De første svarene vil vi få i løpet av usedvanlig kort tid. Og det var skottene som utløste prosessen i og med Alex Salmonds gjennomføring av folkeavstemningen 18. september.