Oljeøkonom foran folkeavstemningen i Skottland:Så mye olje kan et selvstendig Skottland pumpe opp

MYE IGJEN: – Skottland har minst 16,5 milliarder fat i olje- og gassreserver, har professor Alex Kemp beregnet. En ny rapport viser at et skotsk oljefond kan bli på 147 milliarder pund på 25 år. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
MYE IGJEN: – Skottland har minst 16,5 milliarder fat i olje- og gassreserver, har professor Alex Kemp beregnet. En ny rapport viser at et skotsk oljefond kan bli på 147 milliarder pund på 25 år. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de store stridstemaene før dagens folkeavstemning om selvstendighet i Skottland er: Vil landet få nok inntekter til å klare seg? Her er oljeøkonomens svar.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

ABERDEEN (ABC NYHETER): – Skatt på olje- og gassutvinningen i Nordsjøen vil utgjøre en stor forskjell på statsbudsjettet i mange år.

Det er svaret en av Skottlands mest respekterte oljeøkonomer, professor Alex Kemp, gir på spørsmål fra ABC Nyheter.

Hvor mye oljepenger et selvstendig Skottland kan regne med i tiårene fremover, har vært et heftig stridstema i debatten. Politikere som fortsatt vil forbli i Storbritannia, bringer svært lave prognoser for hvor mye olje og gass som er igjen på skotsk kontinentalsokkel.

Tilhengere av selvstendighet blåser tallene opp. Vi dro til det ærverdige universitetet i oljehovedstaden Aberdeen, en institusjon som ble opprettet i 1495, for å få svaret.

Her gjør de penger fra A til Å

– Hvis Skottland hadde fått beholde skatteinntektene fra petroleumssektoren de siste årene, ville det i gjennomsnitt utgjort omtrent 18 prosent av vårt brutto nasjonalprodukt, forteller professor Kemp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

MYE OLJEØKONOMI PÅ ETT STED: Kontoret til professor Alex Kemp bærer preg av mange års dokumentasjon. Foto: Thomas Vermes.MYE OLJEØKONOMI PÅ ETT STED: Kontoret til professor Alex Kemp bærer preg av mange års dokumentasjon. Foto: Thomas Vermes.

Nå går alle skatter inn til myndighetene i London, og så blir statens penger fordelt ut igjen.

– La oss sette et annet mål på betydningen av olje- og gass, legger Kemp til:

– I Skottland skaper petroleumssektoren over 200.000 arbeidsplasser, direkte, indirekte og det som faller på hoteller, restauranter og så videre, sier han.

– Og disse menneskene er høyt betalt. Næringen er viktig for Nordøst-Skottland, men også for hele Skottland. Da finanskrisen kom i 2008, ble økonomien hardt rammet. Men olje- og gassclusteret holdt seg godt og vernet en stor del av skotsk økonomi mot de verste virkningene, legger professoren til.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det sier sitt at et vanlig hotellrom i Aberdeen sentrum koster 3000-4000 kroner natta i ukedagene, på grunn av alle oljearbeiderne som overnatter før de flyr ut på sokkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Aberdeens velstand kommer via London!

Oppgang kan gi stort oljefond

Oljeinntektene var høyere før, idet produksjonen er redusert betydelig siden 1999. Den skotske andelen av olje har vært rundt 95 prosent, av gass 45-55 prosent av den samlede utvinningen på britisk kontinentalsokkel.

I motsetning til Norge har ikke Storbritannia noe eget, statlig oljeselskap og har heller ikke opprettet noe oljefond.

– Industrien har hatt nedgang, Det betyr at skatteinntektene har gått ned. De totale skatteinntektene var 4,7 milliarder pund (49,4 milliarder kroner) i siste finansår, som ble avsluttet 5. april, mot over 11 milliarder på det høyeste, forteller Alex Kemp.

– Men investeringene i nye felt er nå på rekordnivå. Jeg tror skatteinntektene kan øke noe, legger han til.

Onsdag la bemanningsselskapet oilandgaspeople frem en rapport som konkluderer med at en skotsk stat kunne bygge opp et oljefond på over 147 milliarder pund på 25 år, hvis skottene blir selvstendige og gjør som Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan gi en årlig avkastning mellom 2,9 og 5,8 milliarder pund i dagens priser.

Les også: Skottland bobler av diskusjoner foran folkeavstemningen

Vil lære av Norge

Rapporten inspirerer energitalsmannen Fergus Ewing i Det skotske nasjonalistpartiet SNP til en sammenlikning med Norge:

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Norge er et flott eksempel på hvordan en ressursrik nasjon ikke bare kan utvikle et sterkt olje- og gassregime, men gjennom opprettelsen av et oljefond kan bruke sin energirikdom til beste for hele landet, sier Ewing i en pressemelding torsdag.

– I motsetning til Norge har ikke den britiske regjeringen tatt dette poenget. De har i stedet utformet en politikk for kortsiktig gevinst i stedet for en langsiktig strategi for verdiskaping, legger Ewing til.

– En stor forskjell i mange år

Hvor mye olje og gass finnes det så igjen på det som ville vært skotsk kontinentalsokkel?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har laget store modeller og prosjektert frem til 2050, sier professor Alex Kemp i Aberdeen.

– Med nåværende skattesystem kan vi produsere mellom 14-15 milliarder fat oljeekvivalenter frem til 2050. Med skatteincentiver kan dette øke 15-16,5 millioner fat, forteller han.

Til sammenlikning regner det norske Oljedirektoratet med at de samlede norske olje- og gassreservene utgjør 14,2 milliarder standard kubikkmeter, tilsvarende 89,3 milliarder fat.

– Vil det gjøre økonomien bærekraftig dersom Skottland blir selvstendig?

– Det vil utgjøre en stor forskjell på budsjettet i mange år. I 2050 vil årlig produksjon og inntekter selvfølgelig bli små. Men da vil oljeprisen bli mye høyere, sier professor Kemp.