Labour-topp i Skottlands oljehovedstad foran folkeavstemningen:– Aberdeens velstand kommer via London!

AVHENGIG AV LONDON: – Vi vil ikke bli virkelig selvstendige. Vi vil bli virkelig fattige om vi sier ja til selvstendighet, sier Aberdeen-toppen Barney Crockett, med Forsnavåg-rederiet Olympic Shippings skip i Aberdeen havn i bakgrunnen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
AVHENGIG AV LONDON: – Vi vil ikke bli virkelig selvstendige. Vi vil bli virkelig fattige om vi sier ja til selvstendighet, sier Aberdeen-toppen Barney Crockett, med Forsnavåg-rederiet Olympic Shippings skip i Aberdeen havn i bakgrunnen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi er rike. Vi er verdens mest internasjonaliserte oljeby. Men vi er koblet til verden via London. Derfor må vi ikke bryte ut av Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En ny stat i Europa?

Folkeavstemning i Skottland: 18. september skal skottene i en folkeavstemning svare ja eller nei på spørsmålet: «Bør Skottland bli et selvstendig land?».

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond frem folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

ABERDEEN (ABC NYHETER): Det sier en av de mest innflytelsesrike mennene i Skottlands oljehovedstad i nordøst, Barney Crockett, til ABC Nyheter.

Med nei-knapp på brystet formelig dirrer han av engasjement for å få flertallet av skottene til å si nei til løsrivelse fra Storbritannia i morgendagens folkeavstemning.

«24 timer til å berge Storbritannia», skriker en avisforside mot oss idet vi møtes ved havna i Aberdeen.

Der vokste Crockett opp i et fattig og farlig strøk. I dag er byen og regionen, takket være Nordsjø-oljen og -gassen, en av Skottlands mest velstående.

– Nå har vi den høyeste millionær-tettheten i Storbritannia utenom London, smiler Crockett - med norske supply- og forskningsskip liggende bak seg i havna.

Over oss durer helikoptrene fra det han betegner som verdens mest trafikkerte helikopterflyplass, den rett utenfor byen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En edderkopp i Aberdeen

Fargerike Barney Crockett er byråd i Labour-dominerte Aberdeen kommune. Inntil mai var han byrådsleder, men fikk beskjed fra partiet mens han var på en oljekonferanse i Houston, at han ble tatt av den jobben.

Da var det avslørt at Crockett, som reiste verden rundt og representerte Aberdeens økonomiske interesser, hadde brukt titusener av skattekroner på en tur til Japan. Der deltok han på en konferanse i kun 90 minutter.

– I politikken har man ingen venner. Vil du ha en venn, så kjøp hund, var hans lakoniske kommentar.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men fortsatt reiser byråden og næringslivs-edderkoppen Barney Crockett mye, og skal blant annet til Nord-Norge i november, alt med fokus på oljeindustri. Byråden har en lang, lang liste med verv i og utenfor politikken.

Les også: Skotter på pub i Oslo: - Skottland må bli selvstendig!

Artikkelen fortsetter under annonsen

Spiller det noen rolle, da?

– Business er veldig viktig her i Aberdeen. Vi er verdens mest internasjonale oljesenter. Over halvparten av alle sysselsatte i petroleumsindustrien her i byen, jobber utenlands. Vi har flere folk i Afrika enn i Nordsjøen, forteller Barney Crockett.

– Vi kan kontrollere oljeproduksjon i Angola med fjernkontroll fra Aberdeen, legger han til.

Crockett frykter at mye av dette vil falle sammen og hundretusener flytte ut av Skottland dersom landet trer ut av Storbritannia. Aberdeen har mange utenlandske selskaper. Ifølge Crockett er det norske Aker-konsernet blant de største, private arbeidsgiverne her.

– Hvorfor spiller det noen rolle om dere er del av Storbritannia eller selvstendig skotske, når dere er verdens mest internasjonale?

– Frykten er at forretningsmiljøet vil endre seg. Denne byen er hovedsakelig koblet til verden via London. Det er i Vest-London oljeselskapene har sine kontorer, forklarer byråden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vil de ha grenser mot EU eller England?

– Som Labour-mann er du sterkt imot løsrivelse fra Storbritannia. Synes du ikke Skottland burde styre seg selv?

– Vårt område risikerer å tape. Skottland sentraliserer sterkt til Edinburgh og Glasgow. Virkeligheten er at de store økonomiene vil bli mer og mer dominerende. London vil bli sterkere, mener Crockett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Og du ser at YES-siden sier de vil beholde det britiske pundet. Altså vil de ikke bli helt uavhengige. Skulle Skottland bli virkelig uavhengig, ville vi blitt virkelig fattige.

Crockett angriper også YES-siden for å tro at folk får beholde det britiske statsborgerskapet også hvis Skottland bryter ut.

Ikke vil de ha grenser til England, heller.

– Det blir problematisk, for Storbritannia har beholdt sin grensekontroll og har ikke ønsket å bli med i Schengen-samarbeidet, som Norge jo deltar i.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er grenser mellom Storbritannia og EU. Vil YES ha åpen grense til UK eller EU? De vil ha mer innvandring og samtidig åpen grense til UK. Det får de ikke, sier Barnley Crockett.

Les også: Britene vil ut av EU

Fagbevegelsen splittet om avstemning

FOR SPENNENDE: - Vi må representere både dem som sa ja, og dem som sa nei, når fredagen kommer, sier fagforeningsmannen Tommy Campbell. Foto: Thomas Vermes.FOR SPENNENDE: - Vi må representere både dem som sa ja, og dem som sa nei, når fredagen kommer, sier fagforeningsmannen Tommy Campbell. Foto: Thomas Vermes.

Hva sier så fagbevegelsen til påstandene om nedlegging av industri og masseutvandring av arbeidskraft fra Skottland, hvis flertallet stemmer ja til selvstendighet i morgen?

– Vi fattet en prinsippavgjørelse om ikke å ta stilling, men oppmuntre folk til å sette seg inn i spørsmålene og delta i i debatten, forteller Tommy Campbell, som er regional leder for fagforbundet Unite i Nordøst-Skottland, inkluder Orknøyene og Shetland.

– Er det ikke rart at forbundet ikke har noen analyse av hva som er best for medlemmene?

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi vet at det er ulike meninger. Vi må passe på å bevare enheten. Uansett hva som skjer torsdag, vil en del av dem bli fornøyd, en annen misfornøyd. Fredag må vi fortsette å arbeide på vegne av alle, svarer Campbell.

– Jeg kommer selv fra Nord-Irland og vet hva splittelse betyr. Du ser selv at det er spenning, legger han til.

Regionleder Jake Molloy i det konkurrerende forbundet RMT-OILC, som organiserer 5000 Nordsjø-arbeidere, oppfordrer derimot til å si ja til selvstendighet 18. september. Han advarer folk mot det han oppfatter som skremselspropaganda fra nei-siden.