18 års fengsel for drapet på Jonna Rask

Artikkelen fortsetter under annonsen

29-åringen som er dømt for drap på Jonna Rask (26) i Oslo, tok betenkningstid da han fikk høre dommen på 18 års fengsel. Dommeren mener drapet bar preg å være en likvidasjon.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om drapet på Jonna Rask:

*Svenske Jonna Rask (26) ble knivdrept i en leilighet i Fredensborgveien i Oslo 30. april i fjor.

* Hennes svenske kjæreste ble livstruende skadd, men overlevde.

* Fire menn, to svensker og to nordmenn, er tiltalt i saken.

*Aktor la ned påstand om 21 års fengsel for den 29 år gamle hovedtiltalte i saken. Tingretten dømte ham til 18 års fengsel.

*En 21 år gammel mann, som var i rommet der Rask ble drept uten å gripe inn, fikk fem års fengsel.

*For de to andre tiltalte, som befant seg utenfor leiligheten fikk henholdsvis tre år og seks måneder og tre års fengsel.

* Ifølge tiltalen skal de fire ha tatt seg inn i leiligheten bevæpnet med øks og kniv på jakt etter penger, hasj og annen narkotika.

*De fire tiltalte erklærte seg bare delvis skyldig etter tiltalen da rettssaken mot dem startet i Oslo tingrett i slutten av august.

– Drapet ble utført med stor brutalitet, heter det i den enstemmige dommen fra Oslo tingrett.

Tre andre menn er dømt til mellom tre og fem års fengsel for grovt ran. Den 26 år gamle svenske kvinnen ble knivdrept under ranet i en leilighet i Fredensborgveien i Oslo 30. april i fjor.

Hennes svenske samboer ble livstruende skadd, men overlevde.

Frikjent for medvirkning

Aktor, statsadvokat Inga Bejer Engh, hadde lagt ned påstand om lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for den svenske hovedmannen, og fengsel i 14 år for en 21-åring. 21-åring var i leiligheten under drapet, men retten frikjente ham både for medvirkning til drap, drapsforsøk og ran med døden til følge.

I dommen vises det til at situasjonen var uoversiktlig da drapet skjedde.

– Retten er ikke overbevist om at han fikk med seg hva som foregikk eller hadde foregått. Han var travelt opptatt med å lete etter penger og dop slik formålet med ranet var, heter det i dommen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

21-åringen godtok dommen på fem års fengsel for grovt ran på stedet.

– Han er frikjent for det som hadde størst betydning for ham, ikke å ha drept et annet menneske, sier forsvarer Øystein Storrvik til NTB.

Vurderer anke

21-åringens 26 år gamle bror er dømt til fengsel i tre og et halvt år, også han for grovt ran. Han befant seg utenfor leiligheten sammen med en 27-åring da Jonna Rask ble drept og samboeren ble forsøkt drept. 27-åringen er også dømt for grovt ran.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den hovedtiltalte, også han svensk, er dømt for drap og drapsforsøk under særdeles skjerpende omstendigheter. Han har vedgått å ha stukket de to med en medbrakt foldekniv.

Forsvarer Per Sjong Larsen sier at det kan ligge an til en anke.

– Men vi tar ikke endelig stilling til dette før vi har sett nøyere på domspremissene, sier Larsen.

Han mener at et straffenivå på rundt 17 år er riktig i saken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dommen betegnes drapet på den svenske kvinnen som en ren henrettelse.

– Det er ikke den beskrivelsen min klient har av situasjonen. Det vi er opptatt av er antall år i fengslet og ikke de knaggene eller betegnelsen retten bruker, sier Larsen.

Rask hjelp

Om påtalemyndigheten anker, er opp til Riksadvokaten.

– Nå må vi få dommen og lese den nøye for å se hvilken begrunnelse retten gir blant annet for å gå tre år under min påstand for hovedmannen. Han er den eneste som er dømt for drapet. Påtalemyndigheten har hatt en helt annen tilnærming til fakta i saken, sier aktor Inga Bejer Engh til NTB.

Jonna Rask ble knivstukket flere ganger i magen og brystet. Hun døde før politi og ambulanse kom til stedet. Samboeren ble livstruende skadd.

– Han overlevde nærmest ved et under fordi han ved politiets hjelp raskt kom under medisinsk behandling, heter det i dommen.