Folkeavstemning om selvstendig Skottland 18. september:Skottland bobler av diskusjoner foran folkeavstemningen

LONDON TAR ALT FRA OSS! Det er følelsen YES-ungdommene Billie Gear McDonald og Daniel Stuart har. De får motbør fra to sjauere i Aberdeen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
LONDON TAR ALT FRA OSS! Det er følelsen YES-ungdommene Billie Gear McDonald og Daniel Stuart har. De får motbør fra to sjauere i Aberdeen. Foto: Thomas Vermes (ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

To ungdommer vifter med skotske flagg og forbanner den britiske statsminister Cameron. Så kommer to sjauere forbi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En ny stat i Europa?

Folkeavstemning i Skottland: 18. september skal skottene i en folkeavstemning svare ja eller nei på spørsmålet: "Bør Skottland bli et selvstendig land?".

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond fram folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

ABERDEEN (ABC NYHETER): Og da bryter det løs selvstendighets-debatt så det holder i denne gatestubben i Skottlands oljehovedstad Aberdeen.

– Vi er ja. Absolutt ja. Cameron er en p...! utbryter to unge selvstendighets-forkjempere som sitter på en trapp med hvert sitt skotske flagg og «ja»-merke på jakka.

De er innbitte forkjempere for å få flertall i folkeavstemningen torsdag der skottene skal si ja eller nei til løsrivelse fra Storbritannia.

– Cameron vil ha oljen vår, pengene våre, alt. De lar oss ikke beholde noen ting, sier de to oppglødde ungdommene Billie Gear McDonald og Daniel Stuart.

– Hva med arbeidsplassene, da?

– Skottland får vel mer penger til offentlige ytelser per innbygger, enn resten av Storbritannia?

– Det er hva de sier, ja, avviser McDonald og Stuart idet to menn bærer ut en sofa fra oppgangen rett bak dem, og hiver den i en container.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan dere si. Men vi betaler skatt! utbryter en av dem.

– Det gjør vi også, forsikrer McDonald og Stuart, og forteller at de jobber henholdsvis som hjemmehjelp og oljearbeider.

– Hva med arbeidsplassene, da, hvis vi bryter med Storbritannia? spør den ene sjaueren, som ikke ønsker å få navnet sitt i avisen.

– Og Skottland kommer ikke til å få beholde skatteinntektene fra oljen, hevder han og får motbør fra de to unge.

Les også: Toryer truer med politisk blodbad hvis Skottland får mer

Urolig for å bryte med England

Den andre sjaueren kommer også til å stemme nei til selvstendighet i folkeavstemningen torsdag, men sier seg enig i at Skottland blir utnyttet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men når alt kommer til alt, hva skjer hvis vi bryter med unionen med England? I det minste vet vi hva vi har nå. Og når alle politikere er uærlige, får vi holde fast på det vi har, mener han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det samme mener en drosjesjåfør.

– Jeg er skotsk, og er stolt av det. Men jeg blir ikke mer skotsk om vi river oss løs?

– Nå gleder jeg meg til dette er over fredag. Jeg er møkk lei. Det snakkes ikke om noe annet, sier han.

– Da det for to år siden ble bestemt at vi skulle ha folkeavstemning for eller imot selvstendighet, sa jeg til kona: Jeg vet hva vi har nå. Skal jeg forandre mening, må lederen for Ja-kampanjen, Alex Salmond, overbevise meg. Det har han ikke gjort, sier drosjesjåføren.

En kollega av ham kjører tvert i mot rundt med en stor «YES»-plakat i bilvinduet. Han stikker til meg ja-sidens lille, blå argumentsamling når jeg gjør opp for turen.