Foran folkeavstemning om selvstendig Skottland:Engelske partiledere kaster inn historisk løfte til Skottland

ET LOKKELØFTE TIL SKOTTENE: David Cameron, Nick Clegg og Ed  Miliband lover mer selvstyre hvis Skottland forblir i Storbritannia etter folkeavstemningen torsdag. Foto: NTB scanpix.
ET LOKKELØFTE TIL SKOTTENE: David Cameron, Nick Clegg og Ed Miliband lover mer selvstyre hvis Skottland forblir i Storbritannia etter folkeavstemningen torsdag. Foto: NTB scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

THE VOW, står det på forsiden av den skotske avisa Daily Record tirsdag. Lederne for tre engelske partier gir Skottland løfte om mer selvstendighet hvis de forblir i Storbritannia.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
En ny stat i Europa?

Folkeavstemning i Skottland: 18. september skal skottene i en folkeavstemning svare ja eller nei på spørsmålet: "Bør Skottland bli et selvstendig land?".

Union i 307 år: Skottland har siden 1707 vært i union med England, i det vi kaller Storbritannia. Storbritannia er forent med Nord-Irland i Det forente kongeriket (UK).

Skotsk nasjonalisme, SNP: I 1934 ble Det skotske nasjonalistpartiet SNP stiftet. Det går inn for selvstendighet.

Indre selvstyre: Etter en folkeavstemning i 1997 fikk Skottland i 1999 eget parlament og regjering, som har myndighet i de fleste innenrikspolitiske spørsmål. Skottene beholdt samtidig sine representanter i det britiske parlamentet i London. Storbritannia styrer over utenriks- og sikkerhetspolitikk, økonomi, kringkasting og innvandring.

SNP ved roret: Ved valget i 2011 fikk nasjonalistpartiet SNP for første gang flertall i det skotske parlamentet, og utnevnte sin leder Alex Salmond til regjeringssjef, kalt førsteminister. I 2012 forhandlet Salmond fram folkeavstemningen 18. september med Storbritannias statsminister David Cameron.

SKOTTLAND (ABC NYHETER):

THE VOW - LØFTET.

Det kommer lederne av Storbritannias tre viktigste partier med 48 timer før skottene går til stemmeurnene for å si ja eller nei til selvstendighet.

Statsminister David Cameron fra de Konservative, Labours leder Ed Miliband og De liberales leder Nick Clegg har undertegnet et løfte til skottene dersom de torsdag stemmer nei til løsrivelse fra Storbritannia.

Mer makt til Edinburg

Erklæringen slår fast at det skotske parlamentet i Edinbrugh skal få overført mer makt enn de har som selvstyremyndighet i dag.

Det eneste konkrete løftet er at Skottlands parlament skal ha myndighet til å bestemme hvor mye penger som skal brukes på det nasjonale helsevesenet, NHS, i landet.

Løftet betegnes likevel som "historisk" av avisa Daily Reoord, og vekker stor oppsikt i nyhetssendingene her.

Ifølge BBC kan parlamentspolitikere i London likevel motsette seg å gi skottene nye særfordeler.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det beste fra to verdener

USIKKERT NEI: Ridchard Innes mener løftet fra de tre toppolitikerne kan få tvilere til å stemme nei til suverenitet. Foto: Thomas Vermes.USIKKERT NEI: Ridchard Innes mener løftet fra de tre toppolitikerne kan få tvilere til å stemme nei til suverenitet. Foto: Thomas Vermes.

Første reaksjon fra en tilfeldig skotsk velger, IT-konsulenten Richard Innes fra Glasgow, er likevel positiv.

- Løftet er viktig. Ting blir forandret enten det nå blir ja eller nei i folkeavstemningen, sier Innes til ABC Nyheter.

- Man kan jo lure på hvorfor de ikke kom fram med dette før. Nå er det bare et par dager igjen til avstemningen. Men dette kan nok få mange tvilere til å falle ned på nei, så vi forblir i unionen. Vi vil få det beste fra to verdener, sier Innes.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg har aldri vært interesert i politikk før. Men nå har jeg fulgt med på TV hele tida. Og folk snakker politikk som aldri før, forteller Innes, som har oppdrag over hele Skottland. Selv har han fra før falt ned på å stemme nei, fordi han føler det ville bli for usikkert å løsrive seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprør mot løftet i London

Utover tirsdagen ble det klart at løftene fra de tre partilederne vekker sterke reaksjoner i England og Wales.

En konservativ engelsk parlamentariker varsler "blodbad" hvis løftet blir gjennomført, skriver The Telegraph.

Flere engelske politikere mener Skottland får tilbakeført altfor mye av skattepengene allerede, og hevder det går utover den nasjonale helsetjenesten NHS i England.

BBC brakte tirsdag kveld intervju med flere politikere som spurte om ikke England bør få et eget hjemmestyre også. I dag sitter skotske parlamentarikere også i det britiske parlamentet og er med og avgjør ting som har betydning også for England, Wales og Nord-Irland.

Artikkelen er oppdatert med reaksjoner mot løftet